Regjeringen vil få store problemer med å få med seg KrF på planene om å hente fire milliarder fra bistandsbudsjettet for å dekke inn ekstrakostnadene ved det store antallet asylsøkere som kommer til Norge.

Asylregningen
Idag klokken 12.00 legger statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen frem det såkalte tilleggsnummeret. Dette er regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet. DN har tidligere omtalt at den ekstra asylregningen vil bli på 9,5 milliarder kroner i 2016. Regjeringen anslår at det vil komme over 30.000 asylsøkere til Norge i 2016.

For å finansiere de ekstra kostnadene, vil regjeringen omprioritere store summer fra bistandsbudsjettet. DN har snakket med fylkesledere i KrF som avviser denne måten å finansiere asyltilstrømningen til Norge.

Uakseptabelt
- Jeg synes det er helt uakseptabelt. Vi kan ikke ta penger fra mennesker i nød, for å gi det til andre i nød. Det må finnes andre muligheter, sier leder i Telemark KrF Knut Duesund.

Alle av KrFs fylkesledere som DN har vært i kontakt med, avviser å finansiere asylutgiftene på denne måten.

- Da er det verdens fattige som må finansiere flyktningestrømmen til Norge. I mitt hode blir det veldig feil., sier Morten Halling, leder i Oppland KrF.

Øke bistanden
Kjell Bjørseth, leder i Hedmark KrF viser til at Frp hele tiden har snakket om å hjelpe flyktningene der de er.

- Da burde vi heller økt bistanden, ikke kutte den. Jeg ser at situasjonen er veldig vanskelig, men likevel er mitt utgangspunkt at bistandsbudsjettet må stå som det er og at tilleggsmidler må gå til asylutgiftene i Norge, sier Kjell Bjørseth til DN.

Pål Kårbø i Hordaland KrF understreker at å ta penger fra bistandsbudsjettet er en velkjent tilnærming som mange har forsøkt seg på før.

-  Det bli galt at verdens fattige skal finansiere vår stor flyktningeutfordring, sier han.

Leder i Rogaland KrF, Per Kåre Foss er advarer også mot å gå med på å tappe bistandsbudsjettet.

- Jeg mener det er særdeles uheldig hvis man tar fra dem som trenger hjelp mest - for å håndtere en situasjon i Norge og Europa. Når det er sagt, er jeg åpen for at prioriteringer innenfor bistandsbudsjettet kan gjøres å hjelpe situasjonen i Syria og syriske flyktninger, men altså ikke på bekostning av de som er verre stilt, sier Per Kåre Foss til Dagens Næringsliv.

Les også: Kommunene må bosette 60.000 flyktninger

Varsel om tøffere asylpolitikk dnPlus  (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.