En drøy time før statsminister Erna Solberg (H) møter de parlamentariske lederne på Stortinget til samtaler om asylkrisen, legger Ap og Sp på hver sin kant fram skjerpede krav til regjeringen.

– Både fra Storskog og Tøyen kommer det nå illevarslende signaler om at situasjonen ikke er under tilstrekkelig kontroll, sier Aps innvandringspolitiske talsperson Helga Pedersen til NTB.

Styrket kapasitet

Ap ber regjeringen styrke kapasiteten ved Storskog og sørge for at 15 saksbehandlere fra UDI er på plass i løpet av uka samt vurdere en ytterligere styrking.

Pedersen mener Politiets utlendingsenhet også må styrkes og viser til at politimesteren i Øst-Finnmark selv anslår et behov på 40-50 flere politifolk samt tolker.

Ambulerende team fra UDI som kan reise rundt i Norge og hurtigintervjue grupper av asylsøkere som ikke regnes for å ha prioritet for beskyttelse, er et tiltak som ifølge Ap vil kunne bidra til raskere returer. Partiet åpner også for forskriftsendringer som reduserer anketiden som i dag er på tre uker samt vurdere om 48-timersregelen kan utvides til å omfatte flere land.

Fortgang i arbeidet med en ny grensestasjon er et annet punkt. Det samme er forslag om å avlaste og styrke UDI ved å hente inn jurister og nøkkelpersonell fra andre offentlige etater.

Luftbro

Fra Senterpartiet kommer forslaget om å opprette en luftbro fra Kirkenes direkte til hjemlandene til dem som har ubegrunnede asylsøknader.

– Situasjonen i Sør-Varanger er alvorlig og ekstraordinær. Både Sør-Varanger kommune og Øst-Finnmark politidistrikt har gjentatte ganger bedt om at det raskt settes inn større statlig innsats, og nå må staten tre støttende til, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Sammen med partifellene Marit Arnstad og Heidi Greni la han tirsdag fram et representantforslag i Stortinget om strakstiltak for å håndtere den sterkt økende asyltilstrømningen ved grenseovergangen på Storskog i Finnmark.

I tillegg til en luftbro vil Senterpartiet ha et eget UDI-kontor på Storskog som innen 48 timer kan sende tilbake dem som ikke har rett til asyl i Norge.

Møter Stortinget

Mandag ettermiddag la stortingsgruppene til Høyre og Frp fram 15 forslag til innstramminger, som stort sett bygde på tiltakene i regjeringens tilleggsnummer til statsbudsjettet om flyktninger.

Reaksjonene har vært positive, men avventende på Stortinget, der flere partier savner en ytterligere konkretisering av tiltakene.

– I de punktene regjeringspartiene har lansert er det mye vi kan støtte, og kvittere ut raskt. Noe er vi spørrende til, og et par ting er vi uenig i, men det viktigste er at alt dette kan vi snakke om og finne enighet om. Vi var klare forrige mandag, og vi er klare nå, sier Aps Helga Pedersen.

Tirsdag klokken 12 møter statsminister Erna Solberg (H) de parlamentariske lederne for å informere om tiltak vedrørende asylkrisen som vil kreve hurtigbehandling. Det er ikke sikkert at hun vil legge fram noe konkret i dag, men NTB kjenner til at regjeringen jobber med tiltak for å sikre raskere utsendelse av asylsøkere som ikke har krav på beskyttelse. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.