Nå må statsminister Erna Solberg ta grep, krever Røde Kors-president Sven Mollekleiv.

– Myndighetene mangler en helhetlig plan og har gjort altfor lite til nå. Dette er statsministerens ansvar, slår Mollekleiv fast overfor NTB.

Søndag stilte han opp på mottakssenteret til Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen i Oslo for å sende et varsku til myndighetene.

60.000

– Jeg utfordrer regjeringen til å ta grep, sier Mollekleiv. Han mener det ikke er utenkelig at så mange som 60.000 vil komme til Norge.

– Dette er en varslet katastrofe, som vi visste ville komme, sier Røde Kors-presidenten som har vært i Syria og flyktningleirene i nabolandene flere ganger de siste fire årene.

– Nå må myndighetene forstå at dette kommer til å eksplodere. Er de forberedt på en slik situasjon, spør han og ser rundt på de mange frivillige som deler ut mat og klær til flyktningene.

– De frivillige gjør en kjempeinnsats. Men dette er jo egentlig det offentliges ansvar, slår han fast.

Tre innsatsområder

Mollekleiv mener det kreves en langt større og mer koordinert innsats på særlig tre områder:

Kapasiteten ved PU må styrkes betraktelig. I tillegg må behovet for psykososial behandling hos mange av flyktningene tas på alvor.

– Ansvaret for dette kan ikke overlates til kommunelegene, slår Mollekleiv fast.

For det tredje må kommuner og fylkeskommuner snarest begynne å forberede seg på å ta imot tusenvis av flyktninger.

– Hva gjør offentlige myndigheter i forhold til dette, vil Røde Kors-presidenten vite.

1.500 på én uke

Den siste uka er det ifølge PU registrert drøyt 1.500 nye flyktninger og asylsøkere. På det meste kom det 304 personer på én dag til registreringssenteret på Tøyen. Der må de ofte vente i dagevis før registreringsintervjuet er gjennomført.

Mange av flyktningene virker sterkt preget av situasjonen og den farefulle ferden de har bak seg.

– Jeg har brukt 80 dager på reisen fra Syria, forteller «Said» (52). Hendene skjelver, øynene er rødskutte. Said sier han kommer fra Afrin nord for Aleppo, og viser fram en håndskrevet lapp fra politiet. Den viser at han har ventet på Tøyen siden 1. oktober på å bli registrert.

Men fra mandag av vil det være flere folk på plass, opplyser PU til NTB, og om noen uker vil det nye mottakssenteret på Råde være operativt.

– Det er veldig bra, men det er ikke nok, mener Mollekleiv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.