Det er flertall for å stramme inn asylbestemmelsene i alle partier med unntak av SV, MDG og Rødt viser målingen fra Nordlys som ble offentliggjort tirsdag.

Bare 14 prosent vil ha mer liberale asylregler.

– Tallenes tale er tydelig, men dette er noe vi har været de siste ukene. Sentrale politikere har i løpet av noen få, korte uker, skiftet fra å kappes om å legge til rette for en asylstrøm til Norge, til å kappes om å være tøffest i klypa, sier Kjell Arne Røvik, professor ved Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging ved Universitetet i Tromsø (UiT), til Nordlys.

Ute av kontroll

Røvik mener målingen illustrerer at skepsisen til flyktningstrømmen strekker seg langt utover de tradisjonelle, innvandringsskeptiske miljøene.

– Det er det vanskelig å overse for landets myndigheter, selv om prosentandelen som ønsker innstramming, langt på vei følger de partipolitiske skillelinjene, sier Røvik.

Han bemerker samtidig at andelen som er for innstramming, er relativt høy blant både Venstre- og Sp-velgere – henholdsvis 48,9 og 67,2 prosent.

– Det skyldes den dramatiske situasjonen oppe på Storskog, uten tvil. Mange føler nok at situasjonen er ute av kontroll, svarer Røvik.

Klart flertall for å stenge grensen

Meningsmålingen viser også at nesten halvparten av de spurte, 47,6 prosent vil stenge den norskrussiske grensen. 33 prosent sier nei til dette.

Nesten én av fem av de spurte i Nordlys-undersøkelsen, karakteriserer regjeringens jobb som «svært dårlig». Kun 4,7 prosent mener Solberg-regjeringen har håndtert situasjonen «svært godt».

InFact Norge AS har stilt et representativt utvalg på 1.001 nordmenn over 18 år spørsmålet: «Bør asylbestemmelsene i Norge strammes inn slik at det blir vanskeligere å få opphold, eller bør de bli mer liberale?»

Feilmarginen på målingen er 3 prosentpoeng. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.