På vei til Malta for toppmøtet om flyktningkrisen med EU og Den afrikanske unionen forteller statsministeren hvorfor hun på søndag drar til Storskog, grensestasjonen i Øst-Finnmark hvor tusenvis av migranter har krysset over de siste ukene. Ap-leder Jonas Gahr Støre var der mandag, mens Erna Solberg like før reiste langt sør, til flyktningleirene i Libanon og Jordan.

- Du skulle kanskje vært i Storskog tidligere?

- Det viktigste for oss var å få på plass politikken på Storskog.  Men når jeg reiser nordover er det viktigste for meg å besøke Sør-Varanger kommune som gjør en strålende innsats, og få snakket med de som jobber der oppe, sier Solberg.

Etter det DN erfarer har det vært vanskelig for Statsministerens kontor å få lagt Storskog-reisen inn i hennes program tidligere. Det lå tidligere i uken an til at hun ikke ville ha kommet seg nordover før i slutten av måneden. Nå er søndag og deler av mandag ryddet for at hun kan dra.

- Er det ikke et paradoks at når du er i Libanon uttrykker du forståelse for at de vil reise til Europa, mens du i Storskog vil stå og si at her slipper (nesten) ingen inn?

- Nei, for det er ikke nødvendigvis de samme gruppene som kommer. Andelen syrere som kommer har gått drastisk ned. Når jeg uttrykker forståelse for motløsheten i flyktningleiren, er det fordi vi må sørge for at det er en fremtid i Libanon. Vi må få flere land til å skjønne at det ikke bare nå gjelder å håndtere flyktningsituasjonen hjemme, men også bidra til at færre reiser. Da må du gi de håp der de er. Det dreier seg om hjelp i nærområdene med barn på skole og så videre. Vi må ikke miste den agendaen. Det var primærsvaret vårt i vår, og er det fortsatt, sier Solberg.  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Klart for historisk raskt lovvedtak i Stortinget

- Jeg hadde råd og anbefalinger fra alle de som burde vite

Danmark varsler ny asylinnstramming

Se DNTV: Rosa diamant solgt for en kvart milliard

Rosa diamant solgt for en kvart milliard
Den 16,5 karat store diamanten er den største rosa varianten som er solgt på auksjon. Den ukjente kjøperen fra Hong Kong i Kina måtte ut med en pris som var noe høyere
01:18
Publisert: