– Flyktningsituasjonen mangler sidestykke, sa Migrationsverkets direktør Anders Danielsson da utlendingsmyndighetene presenterte den ferske oversikten på en pressekonferanse torsdag.

Det nedre anslaget for i år ligger på 140.000, mens prognosen for neste år lyder på mellom 100.000 og 170.000 asylsøkere. Tallene er veldig usikre og forutsetter at ingenting uforutsett skjer, påpeker Migrationsverket.

Dermed kan det komme opp mot 360.000 asylsøkere til Sverige i løpet av 2015 og 2016.

– EUs og enkelte medlemsstaters opptreden kommer til å ha en avgjørende betydning for hvor mange asylsøkere som kommer til Sverige framover, sier omverdenanalytiker Mejrem Maslo i Migrationsverket.

Feilslått anslag

Det svenske Utlendingsdirektoratet innrømmer at vurderingene som lå til grunn for den forrige prognosen i juli, som var på 74.000, nå er blitt irrelevante.

– Det har oppstått en flyktningkorridor via Hellas og inn i Europa, noe som påvirke Sverige, utdyper Danielsson.

Bosituasjonen for asylsøkere i Sverige er nå akutt, advarer Migrationsverket. Allerede innen utgangen av november kan det bli tomt for plasser, og i slutten av året kommer Sverige til å mangle mellom 25.000 og 45.000 boplasser.

Migrationsverket frykter at behovet ikke kommer til å dekkes, selv om alle «ekstraordinære boligløsninger» tas i bruk. Fra 2017 og framover regner Migrationsverket med at de vil måtte bosette over 90.000 personer årlig i svenske kommuner.

10.000 på en uke

Bare tirsdag denne uken søkte 1.792 personer asyl i Sverige. Det er ny rekord i antall personer som har søkt asyl på én dag.

Den siste uka har nesten 10.000 personer søkt asyl i Sverige, de aller fleste fra Syria, Afghanistan og Irak.

– Vi konstaterer at den nåværende flyktningsituasjonen mangler sidestykke i moderne tid. Vi ser bilder av mennesker som bokstavelig talt vandrer fra Hellas, over Balkan og Tyskland mot Norden. Flere enn noensinne søker asyl i Europa, men det finnes ingen grensekontroll og ingen eksakte tall, sier direktør Danielsson.

Store endringer

Migrationsverkets prognoser innebærer at det totalet antallet asylsøkere i år vil ligge på mellom 140.000 og 190.000, hvorav mellom 29.000 40.000 er barn som kommer alene.

Den svenske utlendingsmyndigheten slår fast at det trengs felles løsninger på nasjonalt nivå for å klare å ta hånd om alle flyktningene som kommer til Sverige.

– Behovet for alternative løsninger kan bli langsiktig, og den svenske asylmottakelsen kommer framover til å se annerledes ut, heter det.

Så langt i år har Sverige registrert nesten 99.000 asylsøkere. Utlendingsdirektoratet i Norge anslo tidligere i høst at det totale tallet på nyankomne asylsøkere vil komme på mellom 20.000 og 25.000 i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

En gullgruve - kan redde økonomien fra resesjon

Verdens varmeste september noensinne

Norwegian mer enn dobler overskuddet

Se DNTV: Dette kjennetegner årets gaseller

Dette er årets gaselle-vinner i Akershus
Se video fra åpningskonferansen
02:12
Publisert: