Mannen som skal lede Venstre i budsjettforhandlingene, mener regjeringens forslag til kutt i bistandsbudsjettet er helt på grensen til det uforsvarlige.

Etter å understreke nødvendigheten av å bli enig med regjeringspartiene i forhandlingene fordi «dette handler om folk som er i den ytterste nød» – stiller Terje Breivik seg hoderystende til å betale regningen med 4,2 milliarder bistandskroner.

– Det er veldig problematisk. Omfanget av kutt i bistandsbudsjettet nærmer seg det jeg vil karakterisere som uforsvarlig. Man kan til og med stille spørsmål ved om det er gjennomførbart, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til NTB.

Derimot mener han det skal være lett å bli enig med regjeringspartiene om omdisponeringene blant annet på skattesiden.

Venstre legger fram sitt alternative budsjett mandag. Det er kuttet med 12 milliarder kroner i forhold til regjeringens budsjettramme når flyktningtillegget holdes utenfor. Dermed har Venstre sikret seg midler til å betale for flyktningtilstrømningen, uten å måtte endre sine budsjettprioriteringer.

Kjempejobb

– Det pålegger oss en kjempejobb nå for å få dette i havn, konstaterer KrFs Hans Olav Syversen, som er leder i finanskomiteen på Stortinget.

Neste års bistandsbudsjett blir på 34,8 milliarder. Regjeringen legger nå opp til å bruke en historisk høy andel av dette på flyktningtiltak i Norge.

– Det er en utfordrende pakke, for vi snakker, også fra regjeringens side, om en dugnad. Men når vi ser på byrdefordelingen i dugnaden, må vi bare konstatere at det er verdens fattige som skal bære den største byrden her, sier Syversen til NTB.

Kritisk

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at hans parti ikke ser med blide øyne på at regjeringen vil kutte i bistandsbudsjettet for å dekke deler av de økte utgiftene forbundet med strømmen av flyktninger til Norge.

– Vi er åpne for å dekke deler av kostnadene innenfor bistandsbudsjettet slik OECD-regelverket gir anledning til. Men vi er likevel kritiske til regjeringens forslag som tar for stor del av inndekningen fra bistand, og vi er kritiske til enkelte kutt, blant annet innenfor klima, sier Ap-lederen.

Han sier imidlertid at partiet vil bidra konstruktivt til å få til en bred politisk enighet om videreutvikling av en streng, rettferdig og human asylpolitikk.

– Vi er klar til å møte partiene på Stortinget til samtaler om dette, understreker Støre.

Han understreker at det er avgjørende å sikre rammer for mottak, saksbehandling, bosetting og integrering tilpasset det store antallet som kommer.

– Norge skal ha et regelverk som sikrer dette, og norsk regelverk skal være avstemt med våre naboland slik at ikke norske ordninger skiller seg ut, sier Ap-lederen.

Arbeiderpartiet vil i sitt alternative budsjett presentere inndekning av tilleggskostnadene og vil studere alle forslag som er lagt fram av regjeringen.

– Vi er allerede nå bekymret for at regjeringen ikke setter kommunene i tilstrekkelig stand til å sikre bosetting og integrering, sier Støre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

TV 2: - Justin Bieber har brutt avtalen

Anslår inntil 50.000 asylsøkere neste år

Skandiabanken prises til fem milliarder

Se DNTV: Én øvelse trener hele kroppen

Én øvelse trener hele kroppen
Men før du kan gjøre den, må du mestre tre baseøvelser. Personlig trener Bertine Neverdal på SatsElixia viser deg hvordan.
01:19
Publisert: