Nå er det nok flere som vil hevde at er det noe amerikanerne mangler så er det nettopp det. Men hvem vet, kanskje det hadde vært enda færre gastronomer ”over there” om det ikke hadde vært for Julia Child, landets svar på vår Ingrid Espelid Hovig.

Som seg hør og bør fulgte Julia med sin mann på en arbeidsreise til matkulturens hjemland, Frankrike etter den andre verdenskrig. På en fortausrestaurant i Rouen fikk hun smake retten som skulle revolusjonere både hennes egen fremtid, amerikanernes matforståelse og ikke minst skape fjernsynskjøkkenets fødsel.

I ettertid uttalte hun at smaken av flyndre meuniere ble en åpenb#229 for både hennes sanser og sjel. Inspirert etter flyndremåltidet og oppholdet i Frankrike flyttet hun hjem igjen, med et mål for øye, å lære amerikanerne å lage mat. Først gjennom utallige bøker, så gjennom tv-skjermen. I den senere tid har også hennes liv blitt festet til filmlerretet gjennom filmen Julie & Julia.

Den flyndren Julia spiste den 3. November i 1948 var en doverflyndre, i realiteten kan man bruke hvilke som helst flyndre, mener kokkekollega Geir Skeie. Selv om den opprinnelige oppskriften fra 1903, var basert på doverflyndre eller såle som den også kan hete.

- En flyndre er nok til en sulten person eller to som er mindre sultne, legger Geir til.

Det klassiske tilbehøret i retten er kapers, smør, løk og sitron

- Men kok løken i vann først, da blir den mør.

Slik lager du Flyndre Meuniere - se video:
Oppskrift og vintips finner du under videoen.




Flyndre "meuniere" med kapers, stekt blomkål og småpoteter

4 flyndrer a 4-500g (doverflyndre, smørflyndre, hummertunge, sjøtunge osv.)
4 ss smør
2 ss nøytral olje
salt og pepper
1 sitron
2 vårløk
12 stjerneløk eller borretaneløk
8 sjalottløk
1 blomkål
4 ss kapers
800 g småpoteter

Kok all løken ”al dente” i lettsaltet vann. Kok også potetene i lettsaltet vann og hold dem varme.

Flå fisken som på filmen øverst i artikkelen, eller få den ferdig flådd hos fiskehandleren. Nå kan du enten steke en og en fisk ferdig i pannen, eller om du skal servere alle fire samtidig så er det lurt å steke fisken gylden i stekepannen på høy varme med litt olje, for så å legge den på stekebrett i ovnen.

Deretter steker du løk, kapers og blomkål i pannen sammen med litt smør. Hell dette over fisken, krydre med salt og pepper og stek den ferdig i ovnen på 180 grader. Sjekk om fisken er ferdig ved å stikke en kniv ned ved ryggbeinet og se om den er hvit helt inn til benet. Den skal ikke være blank. Press over litt sitron rett før servering og server den hel sammen med løk, blomkål og de kokte potetene. Smøret utgjør sausen.

Hvordan du lager tilbehøret ser du film nr. 2 over eller her.

Flyndrevin
Selv om fisken her er hovedingrediensen så er det tilbehøret som bestemmer vinvalget i dette tilfellet. Her trengs en lett, fruktig og delikat hvitvin uten eik. De som passer best er laget på de portugisiske druene loureiro, arinto og albarinho. De er utmerket til litt krevende mat uten å virke dominerende, samtidig som de harmonerer med både kapers og løk.

52513 Girosol Vinho Verde 2009
Niepoort Vinhos
Minho, Portugal
Kroner 129,90 Bestilling
88 poeng
Wine Tailor
Frisk, men også rund, nesten riesling-aktig. Sitrus og epler på duft, også noe mineraler. Tørr, flott matvin. Nå TM/MB

42594 Solar de Serrade Alvarinho 2009
Solar de Serrade
Minho, Portugal
Kroner 139,90 Basis kategori 6,7
87 poeng
Stenberg & Blom
Nesten sauvignon blanc-aktig med et klart innslag av asparges. Dessuten lime og et fint mineralpreg. Frisk, bra lengde. Nå til 2012 TM

43345 Solar das Bouças Loureiro 2009
Solar das Bouças
Minho, Portugal
101,60 kroner. Bestilling
87 poeng
Red & White
Laget på den florale loureiro-druen, noe som også vises klart ved floralt preg. Innslag av nesle og lime og noe mineraler. Smal, frisk og tørr og ganske intens, selv om den har mer «kropp» og frukt enn en enkel vinho verde. Passer til: Reker, skalldyr og røkt fisk. Drikk nå. TM/MB

80435 Paxis Arinto 2009
Quinta da Fonte Bela
Lisboa, Portugal
Kroner 88,20 Basis kategori 2-7
82 poeng
Primewine
Dufter av sitrus, blomster og grønne epler. Stram syre på smak kombinert med frisk frukt og en pent balansert alkohol på 12,5. Tørr og lang avslutning. Drikk nå. MB

Geir Skeie gir nye mattips på DN.no hver fredag. Se flere tips her!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skalldyr eller fisk? Her gir Geir Skeie sine beste tips til hvordan du finner den beste sjømaten: