Det sendes kofferter, kasser og hele paller med dollar og norske kroner fra flyplassen i Kabul, skriver Dagens Næringsliv.

Amerikanske etterforskere mener at korrupte afghanere forsyner seg av bistandspenger, og nå vil amerikanske politikere stoppe 25 milliarder kroner i bistand.

Norske sedler
Bistandsland og internasjonale organisasjoner har forpliktet seg til å gi over 400 milliarder kroner til Afghanistan frem til 2013.

Norge står oppført med rundt seks milliarder kroner, ifølge det afghanske finansdepartementet.

Bare i løpet av siste uken i mai i år ble det sendt ut over 20 millioner dollar fra flyplassen i Kabul. Rundt halvparten var i amerikanske dollar.

På hestryggen og pickup-trucker
Andre valutaer som flyttes er blant annet norske kroner, saudiarabiske riyal og pakistanske rupi, sier afghanske tollere til Wall Street Journal.

- Det er ikke som om det vokser penger på trær her. Det ser ut som om mye av dette blir stjålet fra våre skattepenger. Og at mye kommer fra opium, selvfølgelig, sier en amerikansk etterforsker til avisen.

Men de oppgitte overføringene utgjør bare en liten del sammenlignet med beløpene som går via andre kanaler, blant annet på hesteryggen og pickup-trucker til Iran og Pakistan. Det antas det overføres flere titalls milliarder kroner i året.

Fått nok
Amerikanske politikere har fått nok.

- Avsløringene er skandaløse. Jeg har ingen planer om å gi så mye som en mynt i bistand til Afghanistan inntil jeg er trygg på at amerikanske skattebetaleres penger ikke havner i lommene til korrupte afghanske politikere, narkobaroner og terrorister, sier demokraten Nita Lowey, som leder den mektige budsjettkomiteen i den amerikanske kongressen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.