Advokatene har fløyet til Ukraina for å planlegge et massesøksmål på vegne av pårørende etter styrten som kostet 298 mennesker livet.

Russlands president Vladimir Putin kan bli stilt personlig ansvarlig for hans «påståtte rolle» i ulykken, skriver britiske The Sunday Telegraph. Kravet kan komme opp i flere titall millioner kroner.

Britene mener flyet ble skutt ned av ukrainske separatister som støttes av Russland.

Fredag påsto også Det hvite hus at Putin var skyldig for flykrasjet, den hittil sterkeste anklagen som er blitt rettet mot Russlands president.

Telegraph skriver at advokater fra McCue & Partners i London begynte i forrige uke å forberede saken. Den vil ifølge avisen mest trolig gå for amerikansk rett.

– Det har vært snakk om et søksmål mot Malaysia Airlines, men de ansvarlige er ikke bare separatistene som hevder å ha skutt raketten mot MH17, men også de som ga dem økonomisk eller materiell støtte til å gjennomføre dette, sier en talsmann for advokatfirmaet til avisen.

Ti dager etter ulykken har åstedsteknikere fortsatt ikke fått tilgang til krasjstedet. Eksperter sier til avisen at undersøkelsene og den påfølgende granskningen kan ta år å gjennomføre.

USA anklager Russland for å ha forsynt utbryterne i Øst-Ukraina med våpen, deriblant bakke-til-luft-batterier som skal ha truffet passasjerflyet.

– Vi har konkludert med at Vladimir Putin og russerne er skyldig for denne tragedien, sa pressetalsmann Josh Earnest i Det hvite hus fredag.

Putin har avvist anklagene.

Til tross for påstandene mener eksperter det være svært vanskelig å konkludere i skyldspørsmålet.

– Det vil bli nærmest umulig å si hvem som trykket på knappen. Bevisene på bakken vil ikke fortelle deg om det var en ukrainer eller russer som styrte rakettutskyteren, sier Reed Foster i forsvarstidsskriftet IHS Jane’s Defence til avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.