I tillegg til dette kommer den politiske krisen som følger av at statsministerArsenij Jatsenjuk og hans regjering har søkt avskjed på grunn av det han kaller «umulige arbeidsforhold». President Petro Porosjenko ber nasjonalforsamlingen gi regjeringen et tillitsvotum slik at den kan fortsette.

En fersk oversikt fra FNs høykommissær for flyktninger viser at minst 230.000 mennesker er drevet på flukt på grunn av konflikten i Ukraina. Hele 130.000 av dem har krysset grensen til Russland, mens rundt 100.000 har flyktet fra konfliktområdet øst i landet til andre deler av Ukraina.

– De kommer hovedsakelig fra regionene Luhansk og Donetsk. Dette er tall som har steget de siste ukene, sier UNHCRs talsmann Dan McNorton.

Massegrav

Fra byen Slavjansk kom det fredag meldinger om at en massegrav var funnet, den første i sitt slag i dette området

– I dag har ukrainske myndigheter gravd opp en massegrav. Da jeg dro fra stedet, hadde de funnet åtte råtnende lik, og de lette fortsatt etter flere, forteller Julia Gorbunova i Human Rights Watch på organisasjonens hjemmeside.

Politifolk, lokale ledere, sakkyndige og innbyggere i den tidligere opprørskontrollerte byen fulgte gravemaskinens arbeid i utkanten av bykjernen. Etter tre timer dukket de hvite lerretsposene opp.

– Dette er en stor tragedie. Her ligger både uskyldige som ble torturert og drept av opprørerne, men også opprørere som er drept i kamp med regjeringsstyrker, sier Anton Gerasjtsjenko i det ukrainske innenriksdepartementet.

Han frykter graven inneholder opp mot 20 lik.

Omstokking

Både politikere og aktivister har lenge ønsket at nasjonalforsamlingen skal settes sammen på nytt etter omveltningene i landet, men ny usikkerhet i Kiev nå kan komplisere det krevende granskingsarbeidet etter flykatastrofen i øst.

Prorussiske separatister kontrollerer krasjstedet, og internasjonale eksperter har et vanskelig arbeid med å få adgang, sikre beviser og vrakrester. Det er fortsatt omkomne som ikke er redegjort for etter styrten som krevde 298 liv.

Det er en våpenhvile på stedet, men separatister og ukrainske styrker kjemper fortsatt en hard kamp om kontrollen i Donetsk, bare 60 kilometer unna.

Et større stykke av flykroppen til det nedskutte malaysiske passasjerflyet og flere lik ble torsdag funnet i et skogholt ved krasjstedet i det østlige Ukraina.

– Vi fant levninger av mennesker i går og enda flere i dag, sa Michael Bociurkiw fra OSSE til avisa Sydney Morning Herald og Sky News.

Sender vakter

Området har ikke vært skikkelig sperret av for uvedkommende, og etterforskerne har fortsatt vansker med å komme til.

Nederland mistet 193 borgere i styrten og sender nå 40 politifolk til plassen. Australia, som mistet 28, planlegger en stor kontingent i forsøket på å sikre arbeidet.

– På stedet er det fortsatt klart at ingen ting skjer uten godkjenning fra de væpnede opprørerne som faktisk skjøt flyet ned, sier den australske statsministeren Tony Abbott.

– Det har fortsatt ikke vært noe som ligner et grundig, profesjonelt søk i området der flyet gikk ned, sier han og har også anklaget opprørerne for å tukle med åstedet.

Krigføringen mellom Ukraina og opprørerne viser få tegn til å avta. Fredag kunngjorde ukrainske styrker at de hadde tatt tilbake kontrollen over byen Lysytsjansk.

Samtidig sier amerikanerne at de har klare bevis på at russiske styrker skyter med artilleri fra Russland mot stillingene til ukrainske regjeringsstyrker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.