I løpet av fem år har landets fremste forretningsadvokater, deriblant Thommessen, sluset nærmere 7,5 milliarder kroner til og fra skatteparadiser, skriver Dagens Næringsliv.

Det oppdaget overraskede granskere ved Skatt øst gjennom et rutinesøk i valutaregisteret.

- Vi ble veldig overrasket. Dette var jo i utgangspunktet ingen kontroll av advokater spesielt, vi foretok kun en kontroll i valutaregisteret for å se hvor mye penger som går inn og ut av landet. Så analyserte vi dette ned til beløp til og fra skatteparadiser og gjennomstrømningsland, og oppdaget at det var store advokatfirmaer som samlet sett sto for de største transaksjonene, sier Monica Sivertsen, seksjonssjef i Skatt øst til DN.

Skattemyndighetene kan imidlertid så langt se langt etter opplysninger om hvem som er avsender og mottager av pengene. Advokatkontorene sier transaksjonene er gjort på vegne av klienter, og at opplysningene derfor er taushetsbelagt.

Nå har advokatkontoret Thommessen, som frontkjemper, saksøkt Skattedirektoratet - for å verne om advokatenes taushetsplikt. Saken er berammet til februar.

Thommessen hevder pengene til og fra skatteparadiser er klienters penger som ikke inngår i firmaets regnskap, og at det derfor ikke har plikt til å gi ut opplysninger om disse transaksjonene.

Alt tyder på at Thommessens sak blir kjørt som pionér i rettssystemet. Lignende saker med fem andre advokatkontor er nå satt i bero i påvente av en avgjørelse i tvisten mellom Thommessen og Skattedirektoratet.

- Vi synes det er rart at advokatbransjen ønsker å beskytte en slik kanal. Vi mistenker dem ikke, men vi synes det er rart at de tar den risikoen det er med å kunne bli utnyttet av kriminelle klienter, sier Sivertsen i Skatt øst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.