Besøket til Nederland finner sted samme dag som Israel og Hamas inngikk en 72-timers våpenhvile i et forsøk på å legge til rette for en lengre våpenhvile etter nær en måned med kamper.

Utenriksminister Riad al-Malki vil presse på for at domstolen oppretter sak mot israelere for krigsforbrytelser etter de voldelige kampene på Gazastripen den siste måneden. Både Israel og Palestina har anklaget hverandre for krigsforbrytelser under konflikten, samtidig som de har forsvart egne handlinger med at de er i samsvar med folkeretten.

Må stilles til ansvar

Al-Malki ba FN i juli om å få slutt på det han kalte Israels straffefrihet, og sa og landet må stilles til ansvar for sine handlinger. Sist uke innledet FN en gransking av menneskerettsbrudd og forbrytelser som angivelig skal ha blitt begått av Israel under offensiven, som startet 8. juli og har krevd lang flere sivile liv på palestinsk enn israelsk side.

Ifølge palestinske tjenestemenn har 1.834 palestinere, de fleste av dem sivile, blitt drept under kampene. Israel mener at nær halvparten av de drepte har vært militante personer.

64 israelske soldater og tre sivile har blitt drept siden 8. juli, ifølge israelske myndigheter.

Israel ikke medlem

ICC kan straffeforfølge individer for blant annet krigsforbrytelser, men griper kun inn i saker når land viser seg uvillige eller ute av stand til å utføre egen etterforskning.

Israel er ikke medlem av ICC, og retten har derfor ingen jurisdiksjon til å etterforske saken. Jurisdiksjonen kan imidlertid bli innvilget i en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd, men Israels allierte USA har mulighet til nedlegge veto mot et slikt forslag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.