– Prøvesprengningen utgjør en klar trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, heter det i en enstemmig uttalelse fra de 15 medlemslandene, blant dem Nord-Koreas allierte Kina.

Sikkerhetsrådet slår videre fast at onsdagens prøvesprengning var et klart brudd på tidligere FN-resolusjoner, og at dette vil få følger for regimet i Pyongyang i form av skjerpede straffetiltak.

Varsler nye tiltak

– Som følge av alvorligheten i dette vil Sikkerhetsrådets medlemmer straks begynne arbeidet med en resolusjon som inneholder nye tiltak, sier rådets fungerende president, Uruguays FN-ambassadør Elbio Rosselli.

Dette kan ikke komme som noen stor overraskelse på Nord-Korea, mener han.

– Sikkerhetsrådets medlemmer minner om at de tidligere har gjort det klart at en ny prøvesprengning ville medføre ytterligere tiltak, sier han.

Hiroshima-bombe

Nord-Korea hevder selv å ha prøvesprengt en hydrogenbombe natt til onsdag. Vestlige eksperter stiller spørsmål ved dette og tror at det i stedet at det kan ha vært snakk om en atombombe på størrelse med den amerikanerne slapp over Hiroshima i 1945.

Nord-Korea har gjennomført tre atomprøvesprengninger tidligere og ble gjenstand for FN-sanksjoner etter den første som fant sted i oktober 2006.

Sikkerhetsrådet har siden skjerpet sanksjonene i flere omganger.

Våpen og luksusvarer

Dagens sanksjoner innebærer blant annet forbud mot salg av våpen, raketteknologi og luksusvarer til den isolerte kommuniststaten.

20 nordkoreanske institusjoner og tolv av landets ledere er å finne på FNs sanksjonsliste, noe som blant annet innebærer at eventuelle bankinnskudd de måtte ha i utlandet, blir frosset.

De nordkoreanske lederne får heller ikke reise fritt i utlandet.

Vil utvide listen

Ifølge en FN-diplomat kan det nå bli aktuelt å føye utenlandske representanter for nordkoreanske selskap og institusjoner som knyttes til atomvåpenprogrammet på sanksjonslista, sammen med enkeltpersoner som har tilknytning til nordkoreanske selskap som er delaktige i innkjøp av teknologiprodukter.

– Dette avhenger av Sikkerhetsrådet, først og fremst Kinas holdning, sier diplomaten.

Kina har tradisjonelt stemt for å utvide sanksjonene mot Nord-Korea, til tross for at landet regnes som kinesernes allierte naboer, men har samtidig advart mot å innføre for harde straffetiltak mot landet.

Ban-kritikk

Ban Ki-moon, som selv er sørkoreaner, reagerer kraftig på Nord-Koreas siste prøvesprengning og sier den innebærer en alvorlig destabilisering av sikkerheten i regionen.

– Denne testen strider mot en rekke av Sikkerhetsrådets resolusjoner, til tross for at et samlet verdenssamfunn har bedt dem om å stanse slike aktiviteter, sier Ban.

– Jeg krever at Nord-Korea innstiller alle framtidige kjernefysiske aktiviteter og etterlever sine forpliktelser når det gjelder kontrollerbar atomnedrustning, sier han.

Les også:
USA: Ingen hydrogenbombe i Nord-Korea  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.