FNs sikkerhetsråd diskuterte hendelsene i Omanbukta torsdag, der de to tankskipene Front Altair og Kokuka Courageous står i brann og mannskapene er evakuert etter de angivelige angrepene tidligere torsdag.

Sikkerhetsrådet diskuterte hendelsene bak lukkede dører og den siste tids utvikling etter henstilling fra USA. USA anklager Iran for å stå bak angrepet, noe Irans FN-delegasjon i en uttalelse sent torsdag benekter på det sterkeste.

– USA og dets regionale allierte må slutte å hisse til krig, heter det i uttalelsen.

Iran påpeker at landet fordømmer angrepene på det sterkeste og krever uavhengig gransking.

Samlet fordømmelse

Kuwaits FN-ambassadør Mansour Al-Otaibi sier etter møtet at han ikke kan komme med noen offisiell erklæring på rådets vegne om de siste angrepene.

– Men vi er veldig tilfredse med å høre at alle rådets medlemmer fordømmer det som er skjedd. Det er et brudd på internasjonale lover, og det er en kriminell handling, sier Al-Otaibi.

Han sier at de andre rådsmedlemmene ikke deler USAs oppfatning om at Iran står bak angrepene, med henvisning til at det ikke foreligger klare bevis som knytter iranske myndigheter til angrepene.

USA hevder denne videoen viser iransk marine fjerne en mine fra japansk tankskip
Torsdag ble de to skipene «Kokuka Courageous» og norske «Front Altair» rammet av eksplosjoner i Omanbukten. Amerikanske myndigheter hevder denne videoen viser iransk marine som fjerner en udetonert mine fra japanske Kokuka Courageous.
01:00
Publisert:

Al-Otaibi understreker videre at alle landene ønsker en upartisk og objektiv gransking.

– Vi ønsker å vite hvem som sto bak disse hendelsene, sier han.

Det ble ikke diskutert på møtet hvem som eventuelt skal få ansvaret for en etterforskning.

Anklager Iran

USAs fungerende FN-ambassadør Jonathan Cohen hadde allerede vært ute og kalt det angivelige angrepet «uakseptabelt» og hevdet at Iran kan stå bak.

– Iran forblir den mest betydelige trusselen mot fred og sikkerhet i regionen, og landet er involvert i en rekke ondsinnede aktiviteter i regionen, sier han.

I Irans uttalelse heter det at «det er USAs sanksjoner og militære opptrapping i Golfen som utgjør den mest betydelige trusselen mot fred og sikkerhet i regionen».

Etter møtet i Sikkerhetsrådet sa Cohen at Iran burde komme USA i møte med diplomati, ikke «terror, angrep på skip, infrastruktur og diplomatiske anlegg».

– Forsøker å antenne

Generalsekretæren i Den arabiske liga, Egypts tidligere utenriksminister Ahmed Aboul Gheit, retter også en anklagende pekefinger mot Iran.

– Enkelte i regionen forsøker å antenne regionen og vi må ha dette klart for oss, sier han.

Aboul Gheit viste til «terroristangrepene» mot oljetankere utenfor De forente arabiske emirater 31. mai, og de jemenittiske Houthi-opprørernes angrep mot en saudiarabisk oljeinstallasjon samme dag.

– Verdenssamfunnet må sende et utvetydig og klart svar til våre naboer om at undergravende aktiviteter ikke lenger er akseptable, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.