Legemiddelselskapet Bionor Pharma (BIONOR) steg rundt 200 prosent på Oslo Børs torsdag. Aksjen steg 198,46 prosent til 1,94 kroner, men ble på det høyeste handlet til 2,50 kroner, noe som ville gitt en oppgang på 285 prosent hadde det holdt ut dagen.

Årsaken er at selskapet kan være nær et gjennombrudd for selskapets hiv-vaksinekandidat, Vacc-4X.

Børskursen i Bionor ble nærmest radert ut i oktober da selskapet meldte om at vaksinen selskapet utvikler ikke har effekt. Aksjen falt over 80 prosent.

Nå viser det seg imidlertid at det likevel er muligheter for vaksinen, og analytiker Marianne Skeisvoll Bjørnsen i Argo Securities mener at dagens nyhet kan skille mellom konkurs og suksess.

Komplett mislykket
- Første oktober meldte selskapet at studiet på Vacc-4X var komplett mislykket, og at de la ned videre arbeid på vaksinen. Da ble det stilt store spørsmål om teknologien deres fungerer, og hvordan de skulle finansiere de andre vaksinene sine som er basert på samme teknologi, sier Skeisvoll Bjørnsen til TDN Finans.

Hun sier at etter dagens melding får markedsaktører større tro på teknologien, og at det kan inngås partneravtaler.

- Man ser også muligheter for at de andre vaksinene selskapet jobber med blir utviklet, sier hun.

Hun synes det var overraskende at det forrige studiet ga en så ensidig negativ konklusjon.

Har gjort en kule
Blant dem som har gjort en kule i aksjen denne uken er Hanne Gaarder Almgren. Konen til den tidligere stjernemegleren Bengt Almgren kjøpte 1,6 millioner aksjer i selskapet i forrige uke, da aksjen sto rundt 0,65 kroner.

Aksjeposten ble kjøpt til rundt én million kroner, og er nå verdt godt over tre millioner kroner. DN.no lyktes ikke i å få en kommentar fra Gaarder Almgren torsdag ettermiddag.

Nutri-Pharma-gründer Lars Henrik Høie er største aksjonær i Bionor, med en eierandel på 33,24 prosent.

Bionor Pharma er en videreutvikling av det tidligere Bionor Immuno, og kom på børs etter å ha blitt kjøpt opp av Nutri Pharma i januar i år.

Trodde det ville være over og ut
Skeisvoll Bjørnsen i Argo mener at dagens kursoppgang er fair.

- Jeg trodde egentlig at det ville være over og ut for selskapet, men nå er mulig at dette blir et "kjempe case". Samtidig er det viktig å få frem at det fortsatt er høy risiko knyttet til aksjen, sier Argo-analytikeren.

Hun sier videre at selskapet kan være finansiert inn i 2012 dersom de selger unna kosttilskuddvirksomheten sin innen seks måneder, men at det er avhengig om hvor fort de vil utvikle de nye vaksinene.

Argo Securites venter at aksjen vil utvikle seg positivt de nærmeste ukene.

Gründerne bak solenergiselskapet Rec, Alf Bjørseth (68) og Reidar Langmo (56), solgte seg kraftig ned i Bionor Pharma i dagene rett før selskapet sendte ut meldingen som knuste selskapets markedsverdi i oktober, ifølge Dagens Næringsliv.

Les også:

<b>Solgte seg ned like før vaksineflopp</b>

<b>Bionor nær hiv-gjennombrudd</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.