Fokus Bank solgte ifjor fond basert på såkalte syndikerte banklån i amerikanske industribedrifter til sine kunder for drøye 800 millioner kroner. Verdien på lånene har nå falt med nesten 80 prosent og står i fare for å termineres.

Det kan koste en rekke kunder i Fokus Bank dyrt.

For termineres disse lånene, er nemlig kundene som har investert i fondet nødt til å bite i det sure eplet og ta et formidabelt tap: Over 600 millioner kroner tilsammen.

Fondet markedsføres som "ING Senior Bank Loans", og er knyttet opp mot to lån. Det første lånet på 590 millioner kroner ble lagt ut i juni 2007, mens det andre lånet på 230 millioner kroner ble lagt ut i desember 2007.

Enorme fall
Det første lånet har nå falt tett ned mot termineringsgrensen på 20 prosent, mens det andre lånet foreløpig "bare" har falt til 27 prosent.

- Gjennom de siste to ukenes enorme fall i kredittmarkedene har fondet falt i verdi. Det har resultert i at kursen på dette obligasjonslånet har falt betydelig, sier administrerende direktør André Vatsgar i Danske Capital, kapitalforvaltningsdelen av Fokus Bank til DN.no.

- For kundene vil det kunne medføre at man da taper differansen på det man har kjøpt andelen på og den faktiske realisasjonskursen når termineringen er utført, legger han til.

Han presiserer imidlertid at lånene ennå ikke har falt under 20 prosent.

- For at terminering skal kunne skje må markedet falle mer. Da vil den aktuelle kursen på termnineringstidspunktet være avgjørende for hvor mye man taper.

Formuende kunder
Kundene som har investert i fondet befinner seg i toppsegmentet blant Fokus-kundene, såkalt merchant-nivå. Også kunder i bedriftsmarkedet har satt pengene sine her.

- Det er de som har høyest inntekt og formue av bankens kunder, sier Vatsgar.

Han sier at han har truffet på få sinte kunder etter kurstapet. Kundene har blitt holdt løpende orientert gjennom nyhetsbrev og direkte oppringning.

- Når man får informasjon om at kursen har falt så mye så synes de aller fleste at det er veldig trist. Men de fleste som har fulgt finansmarkedene har full forståelse for at det som nå skjer i markedene har vært umulig å forutsi, sier han.

- Hva synes du selv om dette?

- Vi synes det er utrolig beklagelig at vi har investeringer som kunder så langt har tapt penger på. Men på bakgrunn av de bevegelsene vi har sett i kredittmarkedene det siste halve året, og spesielt den siste måneden, er det markedsbevegelser det ikke var noen forunt å forutsi, og i hvert fall ikke i juni 2007, forklarer han.

Kom seg ikke ut
Det skjer løpende handel i fondet. Det vil si at noen kunder har kommet seg ut før de har tapt de største summene, samtidig som at andre kunder har kommet inn på lavere nivåer. Dermed varierer tapene fra kunde til kunde.

- Men det er klart at i denne typen markeder så har fallet vært så stort og kommet så fort at det har vært vanskelig for de aller aller fleste å komme seg ut før kursen falt, sier Vatsgar.

På Fokus Banks nettsider beskrives ING Bank som ledende i verden innen bransjen for lånesyndikering, "med et dedikert forvaltningsteam som kan vise til meget gode forvaltningsresultater gjennom en årrekke". Det står ingenting om det enorme kurstapet i denne informasjonen.

Det finner man først om kan spesifikt leter det opp i et av nyhetsbrevene det er lenket opp til på nettsiden.

- Dere markedsfører fortsatt produktet på nettsiden deres?

- Det markedsføres ikke, men det er informasjonsmateriell om hva som skjer i markedet, blant annet med nyhetsbrev. Så lenge man har utstedt noe som mange av kundene våre har kjøpt er det viktig at man har tilgjengelig info, sier Vatsgar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.