Skattemyndighetenes offensiv mot skattefusk i såkalte indre selskaper har ikke ført til noen eierskapsendringer hos de største advokatfirmaene.

Skatt Øst har i år og i fjor rettet krav på til sammen 2,2 milliarder kroner mot meglerhus og konsulentselskaper. De mente selskapsformen indre selskap ble brukt til å snyte på skatten.

Men de største advokatkontorene som opererer med en slik eierform, har ikke gjort noen endringer i eierformen, skriver Dagens Næringsliv.

- En viss skattefordel
– Etter skattesaken gjorde vi en full gjennomgåelse av vår eierform. Vi kom fram til at vi har fulgt en annen praksis og ikke opptrådt skatteoptimaliserende. Dermed føler vi oss ikke truffet av kritikken, sier partner og styreleder Christian Fredrik Michelet i advokatfirmaet Arntzen de Besche.

Han erkjenner at de har en viss skattefordel, men sier at hovedmotivasjonen er at det er lettere å fordele overskuddet etter andre kriterier enn eierandel. Skatt Øst opplyser til avisen at de følger nøye med på advokatkontorene, men at de ikke mistenker at det trikses med reglene blant disse.

Indre selskap er vanlig blant advokatfirmaer, meklerbedrifter, revisjonsfirmaer og konsulentvirksomheter. I motsetning til aksjeselskapsformen er den anonym utad og innebærer færre formaliteter. Ligningsmyndighetene mener formen ofte blir valgt for å kamuflere lønnsinntekt som kapitalinntekt for å redusere skatten.

Les også: Leder DN: Kreativ skatteplanlegging

1,1 mrd i ekstraskatt


Enskilda-topper tapte i Høyesterett

- Dette er god natt fra Høyesterett
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.