Det er det europeiske smittevernsenteret ECDC som har fått flere rapporter om malariatilfeller i de to landene i sommer.

Tilfellene har vært i de sentrale delene av Hellas i regionene Vest-Hellas (Dytiki Ellada) og Sentral-Hellas (Sterea Ellada). På Kypros er det meldt om tilfeller hos turister som har oppholdt seg i Esentepe i det tyrkisk-kontrollerte området nord på øya.

– Det er ikke meldt om malariatilfeller blant norske reisende, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

Videre skriver FHI at malariasituasjonen i de to landene ikke gir grunnlag for å anbefale bruk av forebyggende malariamedikamenter eller å fraråde reiser dit.

– Risikoen for malariasmitte hos reisende til de aktuelle områdene i Hellas og Kypros anses som liten, og foreløpig er det usikkert om de rapporterte tilfellene fra Hellas og Kypros innebærer at malaria igjen vil bli etablert i disse områdene, sier seniorrådgiver Emily MacDonald ved Folkehelseinstituttet.

Hellas ble erklært malariafritt i 1974, men siden 2009 har det vært rapportert sporadiske tilfeller av malariasmitte i landet. Kypros ble erklært malariafritt i 1967, og sommerens rapporter om smitte er de første siden den gang.

Myggsesongen i de to landene er hovedsakelig fra mai til oktober.

(©NTB)(Vilkår)

Fikk kansellert flyet fem ganger
William Turner skulle fly til London for å se fotballkamp, men Ryanair kansellerte fem av hans flyavganger.
00:46
Publisert:

Faktasjekk av fem helsetrender d2+