Teleanalytiker Tore Aarønæs har tatt temperaturen hos tilbyderene av ip-telefoni, og kan rapportere om stor aktivitet.

Tore Aarønæs i Norsk Telekom.
Tore Aarønæs i Norsk Telekom.
- Det er omlag 50.000 brukere på ip-telefoni, mens det i tillegg står 10-20.000 på ventelister. Det er høy aktivitet nå, sier Aarønæs til dn.no.

Han tror markedet vil vokse til over 200.000 ip-telefonikunder neste år - det betyr en dobling og vel så det av kundetallet, samt at ti prosent av telebrukerene vil være over på ip-telefon.

Mange ønsker seg ip
De siste månedene har også bredbåndsleverandørene begynt å tilby ip-telefoni.

- Én av fire som bestiller bredbånd nå, bestiller også ip-telefoni, sier Aarønæs, som også har merket seg at ip-telefoni har ført til en økning i etterspørselen etter bredbånd.

For å kunne bruke ip-telefoni må man ha bredbåndstilkobling.

- Tilbudet om ip-telefoni er enda et egg i kindereggkurven. Man ser nå at ip-telefoni er blitt en drivkraft for å selge mer bredbånd, sier Aarønæs.

Les også: Norsk bredbånd i taket

Flere kommer
Men fortsatt er teknologien bare i startgropen. Mellom 10 og 15 aktører tilbyr ip-telefoni i Norge.

- Dette tallet kommer til å øke kraftig neste år, kanskje mot nærmere 50 tilbydere. Vi har et talemarked på 20 milliarder kroner, så det er klart nye aktører er veldig ivrige på å komme inn her, sier Aarønæs.

Telenor, som først meldte at ip-telefoni vil komme ved nyttår, har utsatt satsingen til mars. Ip-telefoni vil stjele inntekter fra Telenors fastnett.

- Ip-telefoni er en ren grensagingsøvelse, der Telenor sager av grenen de sitter på, sier Aarønæs.

Hva kan man spare?
Et av ip-telefoniens store fortrinn er prisen, men hvor mye kan man egentlig spare?

- Det kommer veldig an på ringemønster, men jeg tror ikke jeg tar munnen for full hvis jeg sier at en gjennomsnittsfamilie kan spare 50 prosent eller mer ved å velge det riktige abonnementet, sier Aarønæs.

Blant annet gjør ip-telefoni det langt billigere å ringe til utlandet.


Teleanalytiker Tore Aarønæs og sjefen i bredbåndsselskapet BlueCom, Erik Lunde, samt to representanter fra Telenor svarer i dag på spørsmål fra leserne.