Tannlege Ole Jacob Vikse ville høsten 1997 skaffe seg et kystskippersertifikat som privatist, men fant ingen skoler i Norge som ville tilrettelegge for privatister. Det førte han til svenske Claes Pallin og deretter Erik Øye.

- Skjelte meg huden full
Vikse fortalte i Oslo tingrett mandag han først sendte en faks til Pallin med spørsmål om han kunne gå opp som privatist.

- Så fikk jeg plutselig en telefon fra Øye som skjelte meg huden full, fortalte Vikse. Ifølge Vikse mente Øye at sertifikatene var hans opplegg og at han derfor måtte gå gjennom Øye for å få tak i det svenske sertifikatet.

- Han skjelte meg huden full, men så skulle jeg få lov aller nådigst til å ta eksamen, fortalte Vikse i retten.

- Må holde kjeft
Vikse handlet i den tro at han skulle ta en reell eksamen og han fortalte i retten at han hadde forberedt seg grundig til dette. Troen på en reell eksamen ble underbygget av at Øye sa han måtte vente en stund til det var flere som skulle ta eksamen. Det tok noen måneder før Vikse ble bedt om å møte hos Øye vinteren 1998.

Det første som skjedde der var at Øye skulle ha betalt.

- I og med at jeg ikke hadde vært kunde hos ham, så ville han ha 26.000 kroner av meg. Jeg stusset litt, men skrev ut en sjekk fordi jeg ville ha kvittering, fortalte Vikse.

Deretter gikk det unna i rekordfart. Det ble ikke avholdt noen eksamen, slik Vikse var forberedt til.

- Jeg skriver ut en sjekk, så trekker han ut skrivebordsskuffen og rekker meg et sertifikat. Så sa han at dette måtte jeg holde kjeft om. Så ble jeg bare vist på dør, fortalte Vikse i retten.

- Eksamen da, spurte aktor?

- Det ble ikke noe eksamen.

- Ingen eksamen?

- Nei.

- Jeg ble jo egentlig veldig skuffet. Jeg ville opp til eksamen og hadde faktisk forberedt meg veldig bra, sa Vikse.

Følte seg lurt
Det var Claes Pallin som hadde signert den svenske ”blåboken” som Vikse ble tildelt. Det var også Pallin han hadde ventet å se som eksaminator, men Vikse møtte aldri Pallin.

- Jeg følte meg lurt fordi jeg hele tiden ble fortalt at jeg skulle opp til en prøve og det var det jeg hadde forberedt meg til.

Da Vikse oppfattet at han var lurt, forlot han Erik Øye uten å be om få de 26.000 kronene tilbake.

- Jeg vil heller slippe å få bråk fremfor å begynne å krangle med han om 26.000.

Erik Øyes forsvarer ville vite om Vikse følte seg truet.

- Jeg følte meg ikke bekvem, svarte Vikse.

Vikse har aldri benyttet det svenske båtførerbeviset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.