15. august 2001 møtte Dagens Næringslivs journalister og ledelsen i NFB på Djurgården i Stockholm. Da ble nemndens styreformann Göran Andersson oppmerksom på at DN hadde kjøpt et svensk båtsertifikat – en blå inntygsbok – uten å ha tatt eksamen.

Göran Andersson og Claes Pallin utenfor retten fredag
Göran Andersson og Claes Pallin utenfor retten fredag (Foto: Sigbjørn Sandsmark)
- Slik kan man ikke gjøre
16. august erkjente Claes Pallin at han hadde skrevet ut en bok til en bekjent i Oslo som han gikk god for. Pallin har sagt han sendte boken til Erik Øye fordi han stolte på Øyes vurdering.

- Slik kan man jo ikke gjøre. Det er helt imot regelverket. Han har ikke prøvet denne personen, sa Göran Andersson i Oslo tingrett fredag. - Man kan ikke ta førerkort i Sverige og sende en kompis for å ta oppkjøringen fordi man stoler på ham. Det er omtrent samme sak.

Hele styret skuffet
Da Claes Pallin var eksaminator ved NFB og Chalmers var han også styrerepresentant for svenske Sjøfartsverket i NFB. Etter DNs avsløringer hadde nemnden et styremøte der Pallin ble fratatt alle rettigheter til å utstede.

- Hele styret ble skuffet, sier Andersson som forteller at for nemnden var det vesentlige at Pallin hadde utstedt et sertifikat som en annen kunne fylle ut navnet på.

Andersson var den som sørget for at Claes Pallin ble politianmeldt for det falske sertifikatet Dagens Næringsliv kjøpte.

- Vi oppfattet det som et lite svik, sier Andersson.

Ikke ulovlig
I Oslo tingrett fredag fikk Andersson mange spørsmål rundt Kjell Inge Røkkes eksamen. Spørsmålene gikk på om det var vanlig å holde eksamen utenfor Sverige, om det var fornuftig og om det var mest lønnsomt med eksaminator fra Stockholm eller Göteborg.

Kjell Inge Røkkes forsvarer Ellen Holager Andenæs mener alt det er irellevant og summerte det vesentlige i en straffesak der tvilen skal komme tiltalte til gode:

Er det ulovlig å avholde eksamen i utlandet?

- Nei, svarte Andersson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.