Detaljhandelstallene som ble lagt frem av Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag viser at nordmenns shoppinglyst falt 0,2 prosent i oktober. Det er tredje måned på rad at den norske detaljomsetningen faller.

Like etter at tallene var lagt frem stupte kronen til sitt laveste nivå siden finanskrisen. Rett før klokken 08.00 kostet én euro 9,78 kroner. Torsdag kveld koster den 9,88 kroner.

Utløsende faktor

– Det er tydelig at detaljhandelstallene som vi fikk fra SSB har vært utløsende for at vi fikk den bevegelsen vi nå ser, sier valutaanalytiker Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets.

– Samtidig så vi at euro mot kroner brøt gjennom et viktig nivå på oppsiden, og kan ha utløst en del stopper fra aktører som har vært posisjonert for lavere euro mot kroner.

Valutaanalytikeren peker på at vi ser en liten interesse for å kjøpe kroner inn mot årsslutt.

– Med ensidig salgsinteresse i kronen forverres likviditeten, og vi ser større kursutslag enn normalt på små handelsvolum, sier hun..

Øwre- Johnsen tror deler av årsaken til kronesvekkelsen også skyldes nyheten om at Norges Bank vil kjøpe et større beløp norske kroner i desember i forbindelse med Norges Banks valutatransaksjoner med statens Pensjonsfond Utland.

Valutaanalytikeren utelukker imidlertid ikke at kronen kan svekke seg ytterligere.

– Vi går inn i en måned preget av et tynt marked inn mot slutten av året, så det utelukker ikke at kronen kan svekke seg ytterligere. Dagens Opec-møtet skaper også rom for at vi kan se ytterligere kronebevegelser, og interessen for å gå imot siste tids kronesvekkelse virker å være fraværende.

Global frykt for norsk økonomi

De siste ukene har kronen gradvis svekket seg mer og mer. Mange analytikere har pekt på globale investorers bekymring for et svakere boligmarked i Norge og Sverige som en åpenbar årsak til at kronen svekkes så mye.

En av dem med de mest pessimistiske prognosene for kronen er den amerikanske storbanken Morgan Stanley som tipper nordmenn må ut med 10 kroner per euro allerede til våren neste år.

– Kronen henger ikke lenger sammen med oljeprisen fordi Norge ikke lengre selger like mye olje til verden. Mesteparten av Norges overskudd kommer fra inntekter fra investeringer i utlandet. Boligprisveksten har snudd, og det kan tynge konsumet betydelig på mellomlang sikt hvis boligprisfallet fortsetter, skriver banken i sin siste valutarapport.

– Kommer kronefallet av en global frykt for norsk boligmarked og økonomi?

- Det er vanskelig å si om dette har sammenheng med boligprisfallet. Men det er tydelig at dette har fått mye oppmerksomhet blant internasjonale aktører, så det er absolutt en risiko for at svake norske nøkkeltall gir vann på møllen for investorer som frykter smitteeffekter fra boligprisfallet til andre deler av økonomien, sier Øwre- Johnsen.

Hun mener at økt risikopremie relatert til dette kan forklare noen av grunnene til vi har sett svakere gjennomslag fra oljeprisen i det siste.

-Når det er sagt tror vi på en myk landing for det norske boligmarkedet, men med utsikter til videre prisfall i 2018 kan denne risikofaktoren henge ved.

Torsdag la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem sin rapport om utsiktene for norsk og internasjonal økonomi frem mot 2020. I rapporten kommer det frem at de norske boligprisene vil fortsette å falle et år til, og at boligprisene vil være 10 prosent lavere i utgangen av 2018 enn nivået i første kvartal i år. (Vilkår)

Dette trikset kan spare deg for tusenlapper
Med en plug-in i nettleseren kan du få nettleverandører til å tro at du befinner deg i et annet land. Hvor du befinner deg påvirker prisen.
01:38
Publisert: