Den kraftige svekkelsen av norske kroner mot en rekke valutaer har for lengst ført til dyrere varer her hjemme. Men effekten fra svekkelsen er langt fra uttømt, mener administrerende direktør Bård Kristiansen i bransjeforeningen Sportsbransjen.

Han viser til at de fleste varene i norske sportsbutikker er produsert utenfor landet. Varene betales stort sett for i dollar og euro. Den kraftige kronesvekkelsen har ført til at mange varer er blitt betydelig dyrere å importere.

Dollaren er over 50 prosent dyrere i dag enn for tre år siden. Torsdag kveld ble dollaren handlet på nivåer som vi ikke har sett på mer enn 13 år. Euroen er blitt rundt 28 prosent dyrere i løpet av samme treårsperiode.

Dyrere i 2016

Den stadig svakere kronen betyr at forbrukerne vil få merke at prisene vil øke også i tiden som kommer, spår Kristiansen.

- Jeg tror vi vil se en kraftigere vekst i prisene utover 2016. Prisene er på vei opp, men bør økes betydelig mer. Hvis ikke vil mange importører tape mye penger med dagens dollarkurs, sier Kristiansen i en pressemelding fra Sportsbransjen, som fredag offentliggjør statistikk for sportsbutikkenes omsetning i årets tredje kvartal.

Til tross for økte priser og svakere utvikling i norsk økonomi, økte omsetningen i sportsbutikkene med 6,7 prosent i årets tredje kvartal sammenlignet med samme kvartal ifjor.

Så langt i år er omsetningen på 9,1 milliarder kroner, opp fra 8,5 milliarder kroner i fjorårets ni første måneder. Det tilsvarer en vekst på 7,5 prosent.

Motsyklisk utvikling

Kristiansen mener å kjenne igjen et mønster fra årene etter finanskrisen. Også den gangen kunne sportsbransjen vise til tett under tosifret prosentvis vekst i omsetningen hvert eneste år.

- Det kan virke som om flere nordmenn velger Norge som turistmål når det er nedgangstider. I stedet for å bruke mye penger på dyre sydenturer, velger de turer i norsk natur,  sier Kristiansen.

- Andre kutter kanskje i dyre luksusvarer, men unner seg i stedet noe sportsutstyr, legger han til.

Bransjetoppen peker også på andre effekter, som at folk kanskje lever sunnere og trener mer når økonomien går dårligere.

- I sum gjør dette at sportsbransjen reagerer motsyklisk i dårlige tider, og faktisk øker omsetningen når de fleste andre piler peker nedover, sier Kristiansen.

Les også:

- Folk tenker: «Krisen treffer ikke meg. Jeg skal ha bolig»

- Krisen løses ikke ved å sluse de eldste ut av arbeidslivet for tidlig  

Se DNtv: Løpetreningen som fjerner fettet

Løpetreningen som fjerner fettet
Gründer og livsstilsveileder Helle Bornstein i Smart Trening gir deg løpeporgram som booster forbrenningen.
01:22
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.