«Ingen» ble naturligvis overrasket av at Norges Bank lot være å røre styringsrenten på 0,75 prosent torsdag denne uken.

Det skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten sin fredag.

Selv om sentralbanksjef Øystein Olsen innrømmer at økonomien har utviklet seg svakere enn ventet - særlig når det gjelder privat forbruk og arbeidsmarkedet, hevder han finanspolitikken balanserer bildet, mener Due-Andresen.

- Uttrykt litt mer tabloid, kan det altså se ut til at Olsen mener staten bruker for mye oljepenger. Og dette vil han straffe med å holde rentekuttene tilbake, sier Due-Andresen.

Hun mener imidlertid den foreslåtte oljepengebruken er fullt forenlig med videre rentekutt, og gjør ingen endringer i sine renteprognoser.

Handelsbanken ser 50 prosent sjanse for kutt i desember og en styringsrente på null før neste år er omme.

- Vi tror at Norges Bank vil bli nødt til å kutte videre, men ikke før de ser svakheten komme. Imidlertid kan et tydeligere budskap om svakheten i norsk økonomi komme allerede i den regionale nettverksundersø- kelsen i begynnelsen av desember, begrunner Due-Andresen.

Utilsiktet kronestyrkelse

Etter rentebelsutningen ble den norske kronen styrket mot alle de store valutaene.

- Det var neppe Olsens hensikt å styrke kronen med det han sa i går. Det ble likevel resultatet, mener Due-Andresen.

I løpet av en knapp time etter annonseringen styrket kronen seg med om lag én prosent mot euro.

Like før klokken 10.00 måtte du ut med 9,41 kroner for en euro, 8,65 kroner for en dollar og 13,30 kroner for et pund. Like etter kunne du få en euro for 9,31 kroner, en dollar for 8,55 kroner og et pund for 13,08 kroner.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Venter nullrente

Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets tror gårsdagens boligpristall, som var relativ svake med et sesongjustert fall på 0,1 prosent fra august til september, vil gjøre det lettere for Norges Bank å kutte renten.

Hans hypotese er at utflatingen skyldes at innstramningen i regelen for å gi boliglån nå slår ut prisene.

Men han ser også en annen mulighet:

- Mer bekymringsverdig kanskje, så kan det være en generell økende uro for den økonomiske utviklingen også utenfor de oljerammede områdene, skriver Bruce i morgenrapporten og utdyper:

- Skulle det være tilfelle kan også forbruket rammes og utviklingen framover kan bli mye svakere enn ventet. Da er ikke veien til nullrente lang.

 

Les også: Tror på dobbel boligprisvekst i denne byen

Jo Lunder permitteres fra toppjobben hos John Fredriksen

- Det er jo dramatisk


Se også:

Her et Audis ladbare luksussuv:

Her er Audis ladbare luksussuv
Audi Q7 e-tron har en elektrisk rekkevidde som faktisk gjør en forskjell.
00:40
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.