Nordmenns handlelyst krympet fra 0,5 prosent i juli til minus 0,4 prosent i august, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag.

Dette i seg selv utgjør ikke en spesiell svakhet, sett utviklingen under ett de siste månedene, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Han er likevel bekymret.

- Vi venter at forbruket går dårligere. Tallene i dag kan være starten på noe som blir mye verre, men tallene i seg selv er ikke så svake, mener Andreassen og påpeker at tallene ofte svinger en del fra måned til måned.

Ser ikke pengene

Sjeføkonomens lave forventinger til nordmenns forbruk fremover, knyttes til flere forhold:

  • Usikkert arbeidsmarked
  • Lavere lønnsvekst
  • Økt prisvekst

- Det kan raskt komme en situasjon hvor det ikke lenger føles riktig av folk flest å løse sine økonomiske problemer ved å øke nettogjelden. For det er det de i realiteten gjør. Kontantsituasjonen deres kan tilsi at de blir mer forsiktige, sier Andreassen.

Han mener nordmenns sparerate i virkeligheten ikke er så bra, fordi disse pengene «forsvinner» i pensjonssparing og bolig, ifølge sjefokonomen.

- Dette er jo penger de ikke «har», sier han.

Endret forbruksmønster

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank uttrykte mandag bekymring for utviklingen i norske husholdningers forbruk.

- Vi er litt urolige. Over sommeren har vi sett en klar forbruksendring. Gjennom støyen ser det ut som om litt av trenden er på vei nedover, forklarte han til DN.

Andreassen har også merket seg dette:

- Bil har vært ok, men det er ikke lenger vekst for utstyr til huset. Der har volumet vært flatt, og nå peker det ned. Det er heller ingen økning innenfor salg av IKT, forklarer Swedbank-sjefen.

Han understreker at forbruket ikke er «dårlig» enda.

- Men det er klart at privat forbruk er den største enkeltkomponenten i norsk økonomi - som alle andre økonomier. Så en endring i forbruket slår tungt ut på produksjon og sysselsetting, sier Andreassen.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto:
Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

- Blir bedre

For seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets var nedgangen i detaljhandelen i august omtrent som ventet.

- Dette var i tråd med det vi hadde ventet på forhånd, sier hun til DN og trekker frem været som en mulig forklaring på nedgangen.

Fremover Haugland tro på sterkere utvikling i konsumet.

- Dette kan gå i intervaller. Handelen kan få seg et løft, så kan den stå stille en stund og så kan den løfte seg videre. Men vi tror at forbruket skal holde seg bra oppe, forklarer DNB-økonomen.

Resten av året og inn i neste år har landets største bank tro på en forbruksvekst på rundt to prosent.

- Det er langt i fra en kjøpefest for norsk økonomi. Men heller ikke så svakt at det kan bidra til å svekke økonomien vesentlig.

Se også på DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Folk er ikke redde:

Folk er ikke redde
Birger N. Haug selger som før.
01:55
Publisert: