Mange har minner om mors gamle halvautomatiske vaskemaskin som omsider måtte byttes ut etter over 30 års tro tjeneste.

Men var «alt» så mye bedre før?

Når det gjelder levetiden på hvitevarer, så tyder mye på at det var bedre. Bare de siste ti årene har nemlig denne falt kraftig, viser en tysk undersøkelse, som ing.dk refererer.

Andelen større husholdningsapparater med levetid kortere enn fem år har steget fra 3,5 prosent i 2004 til 8,3 prosent i 2012, ifølge en større markedsundersøkelse som tyske miljømyndigheter nettopp har offentliggjort.

Men den gjennomsnittlige levetiden på produktenes «første liv» hos en forbruker er vesentlig høyere med 13 år, som likevel er en nedgang på ett år. Rundt to tredjedeler av utskiftningene skyldes et ødelagt apparat.

I Norge er forbrukerne beskyttet gjennom loven, slik at produsentene er ansvarlige for at hvitevarene fungerer i minst fem år.

Bevisst?

Første halvdel av undersøkelsen har som mål å kartlegge om produsenter av hvitevarer bevisst forkorter livet på en rekke med elektroniske produkter

- Det kan fastslås at flere vaskemaskiner, kjøleskap og tørketromler blir defekte før det har gått fem år enn for ti år siden, sier en talsperson for de tyske miljømyndightene ifølge RP-Online.

For elektroniske produkter som flatskjermer er det imidlertid ønsket om nyere og forbedret funksjonalitet som driver forbrukerne til å bytte ut sin gamle modell. Over 60 prosent av alle flatskjermer som ble solgt i 2012, erstattet en skjerm som ikke var ødelagt, og de hadde i snitt bare stått hos forbrukeren i 5,6 år.

 

Les også: - Du må doble sparingen

 
Mange tåler ikke en eneste renteøkning
 

  Har vi ikke mer plass i skapene våre, eller?   (2013)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.