Oppgaver som vi tidligere utførte selv, betaler vi nå profesjonelle for å gjøre. Eller: Er det egentlig slik? Nei, mener SIFO-forsker Annechen Bugge.

- Vi leser stadig nye avisartikler om at nordmenns kjøp av personlige tjenester har økt betraktelig på kort tid. Bedrifter som leverer middagsoppskrifter og ingredienser på døren har økt omsetningen kraftig, vi kjøper proff leksehjelp til barna våre, vaskehjelp har blitt helt vanlig og vi får hjelp til innredning av hjemmet. Årsaken er at velstanden har økt. Men det er langt fra så utbredt som man kan få inntrykk av, sa Bugge på et SIFO-seminar onsdag.

En ny undersøkelse hun presenterte viste overraskende resultater:

- Ni av ti vasker fortsatt gulvene sine selv. Og svært få - mellom én og syv prosent - benytter seg av hjelp til hagearbeid, middagsabonnementer, lufting av kjæledyr, catering, interiør- og leksehjelp, samt au pair eller praktikant, oppsummerte SIFO-forskeren.

Mest utbredt blant velstående

Av medienes beskrivelser kan man få inntrykk av at betalt hjelp i hjemmet ikke lenger er forbeholdt de rike, men også noe «Hvermansen» i stor grad benytter seg av.

SIFOs tall viser imidlertid at det i all hovedsak er familier med en husholdsinntekt på 1,4 millioner kroner eller mer som bruker penger på hverdagstjenester i hjemmet.

Blant de mest velstående (1 million +) var det langt flere (32 prosent) som hadde brukt penger på vaskehjelp enn blant dem med middels og lave husholdsinntekter (under 1 million) (7 prosent). Blant dem med husholdsinntekt på om lag 1 million var det 17 prosent som hadde betalt for husvask.

- Bare seks prosent har benyttet seg av middagsmenyer levert på døren det siste året. Men flere sier at de kan tenke seg å prøve dette. Det er derfor grunn til å tro at dette kommer til å bli en langt vanligere hverdagstjeneste, tror Annechen Bugge.

De to tjenestene flest har brukt penger på, er stell og vedlikehold av klær (16 prosent) og hjelp til data/internett (14 prosent).

Les også: Leverer middagsmat på døren hos 30.000 hjem

Fem norske familier er utestengt fra au pair-ordningen

Slår alarm om vestkantkultur: - Ressurssterke familier importerer billig hushjelp  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.