Nordmenns tro på landets økonomi er kraftig svekket, viser det kvartalsvise Forventningsbarometeret fra Finans Norge tirsdag morgen. Samtidig faller tilliten til egen økonomi bare marginalt - og er fremdeles historisk høy.

Dette er en motsetning som får sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets til å stusse litt:

- Hvis du virkelig tror at det skal gå så mye verre i norsk økonomi, er det rart å tro at dette ikke skal påvirke din egen økonomi i det hele tatt, sier han.

Sjeføkonomen tror forklaringen ligger i en svært lang periode med gode tider.

- Vi har blitt vant til at det kun går oppover, mye drevet av oljen. Jeg har litt inntrykk av at noen tror vi lever i en boble, men sånn er det bare ikke. Dette er rett og slett litt ulogisk, sier han.

- Ragnarok

For sjeføkonomen er Forventningsbarometeret interessant fordi det kan si noe om nordmenns forbruk i tiden fremover.

- Ser man på overskriftsindeksen, skulle man jo tro på Ragnarok i norsk konsum. Her er det riktignok forventninger til egen økonomi som er viktigst. Ut i fra denne indeksen kan vi ikke se særlig nedgang, sier han.

Et kraftig fall i oljeinvesteringene til neste år er blant årsakene til at Norges Bank venter noe høyere ledighetsrate til neste år. Samtidig tror sentralbanken på en solid oppgang i privat forbruk, fra 2,25 prosent i år til 3,50 prosent til neste år.

- Det er ikke sånn at egen økonomi er helt ukorrelert med landets økonomi, understreker Syed.

Han mener det likevel er flere faktorer som legger til rette for at nordmenns kjøpefest kan fortsette.

- Blant annet skal utlånsrentene til bankene mest sannsynlig videre ned. Husholdningene har allerede ganske høye sparerater og kronesvekkelsen virker i samme retning, sier han og oppsummerer:

- Det tror jeg vil bety en flat trend i privat konsum fremover, men her er risikoen størst på nedsiden.

Han viser til at mer informasjon om dette kommer på førstkommende fredag med detaljomsetningstall. Her er det ventet en vekst for oktober på 0,4 prosent, noe som er en solid oppgang fra et fall i september på 0,1 prosent, opplyser Syed.

Venter nedjustering

Handelsbanken Capital Markets tror Norges Bank vil nedjustere sine prognoser for både privat konsum og sparing på rentemøtet i desember.

- En kombinasjon av lave renter og at folk flest føler de har sikre jobber, i tillegg til at mange har bygget seg opp buffere for å stå i mot vanskeligere tider, oppgis som grunnen til at folk flest fortsatt har god tro på egen økonomi, selv om de har mistet troen på landets økonomi, påpeker økonomene i sin morgenrapport.

- Like fullt indikerer barometeret at spareviljen vil ligge på et høyt nivå fremover; i følge barometeret er spareviljen nå på det høyeste nivået som noensinne er målt (...) Det er rimelig å forvente at spareraten øker når vekstutsiktene avtar og blir mer usikre, og dette vil påvirke konsumveksten negativt, skriver de.

Les også:
Kjøper RS Platou for 3 milliarder
Asia i dag: Bygger øy i Sør-Kina-havet
- Tøft å si at oljeprisen aldri skal over 100 dollar igjen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.