Apple presenterte sin Apple Watch for første gang mandag kveld. Veldig mye var kjent fra før, som design og funksjonalitet. Men i kveld får vi også se hvordan klokken fungerer for første gang.

- Dette er vårt mest personlige produkt hittil, sier Apple-sjef Tim Cook om Apple Watch.

Apple vil lage klokken slik at den passer flest mulig personer og satser derfor på en mengde ulike materialer og farger. Man kan bytte remmer og velge hvilket materiale man ønsker på selve klokken. Aluminium, rustfritt stål og 18 karats gull er blandt materialene.

Klokken deles inn i tre serier: Apple Watch Sports, Apple Watch og Apple Watch Edition. Sistnevnte er den mest eksklusive serien, med blant annet gullklokker til 10.000 dollar. Man kan velge mellom gult og rødt gull. Skjermen er beskyttet av polert safirglass og remmene kommer i mange varianter, alle med 18 karats gull i alle metalldeler.

På sportsutgaven er selve klokken i aluminium, i enten sølv eller grå farge. Glasset er herdet og klokken leveres med fargesterke plastremmer.

På standardutgaven er materialet rustfritt stål i enten naturlig blank farge eller "space black". Her er skjermen beskyttet av safirglass og det følger med tre skinnremmer. I tillegg kan denne utgaven leveres med metallremmer eller plastremmer.

 

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix (Foto: Ap)
Naturlig nok kan man også velge blant en mengde digitale urskiver på skjermen. Men man kan også sette sammen klokkeskjermen med annen informasjon som været og kalenderhendelser.

Drar man fingeren opp får man noe som Apple kaller Glances, en oppsummering av den informasjonen du oppsøker oftest.

Det er også en egen "Now Playing"-skjerm som kontrollerer musikken som spilles på den tilkoblede telefonen.

Nesten selvgående

Apple Watch kan brukes til å styre mange av funksjonene vi bruker ofte på telefonen. Knappen og hjulet på klokken brukes til å zoome og rulle skjermen uten å dekke den til, men det aller mest styres på berøringsskjermen.

Skjermen skal kjenne forskjell på en berøring og et trykk og Apple har utviklet noe de kaller "Taptic Engine" som skal simulere et lett trykk på håndleddet for å varsle brukeren.

Skjermen har høy oppløsning slik at man kan treffe små ikoner med fingeren. Hjem-skjermen er organisert omtrent som på Iphone, med flere skjermer med ikoner.

Låseskjermen, eller klokkeskjermen, kan inneholde ulik oppdatert informasjon i tillegg til tiden.

Foto: NTB Scanpix / Robert Galbraith
Foto: NTB Scanpix / Robert Galbraith (Foto: Reuters)
Meldinger kan leses og besvares på klokken, enten med forhåndsdefinert tekst eller via diktat. Man kan også se hvem som ringer og svare eller avvise samtaler direkte på klokken. Den fungerer som en høyttalertelefon dersom man svarer på klokken.

En liten gimmick-funksjon er at man også kan sende små tegninger til andre Apple Watch-brukere.

Apple Watch kan vise alle varslinger man har aktivert for alle apper på Iphone. Dette inkluderer også funksjoner som passbook, hvor man for eksempel kan få ombordstigningskort på klokkeskjermen.

Siden klokken har innebygget høyttaler og mikrofon er det heller ikke rart at den støtter Siri, Apples digitale stemmestyrte assistent. Siri fungerer fortsatt ikke på norsk, så dette blir antakelig ikke noen hovedattraksjon for norske kjøpere.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix (Foto: Reuters)
Som tidligere annonsert vil Apple Watch også støtte Apple Pay, slik at man kan bruke den til å betale med i stedet for kort på støttede betalingsterminaler. Heller ikke Apple Pay er støttet i Norge.

Blant appene som støttes helt fra starten er Instagram, Twitter Shazam, Nike+ Running, bordbestillingstjenesten Opentable og drosjeappen Uber. Enkelte hoteller som lar gjestene låse opp dørene sine med telefonen vil også støtte Apple Watch.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix (Foto: Ap)
Trening

Det er også kjent at Apple Watch vil ha aktivitetsmåling og kunne brukes som treningsklokke. Dersom brukeren ønsker det kan klokken hjelpe til med proaktiv motivasjon og påminnelser om å være mer aktiv.  Hver mandag vil klokken foreslå et nytt mål for daglig aktivitet, basert på siste ukes aktivitetsnivå.

I treningsmodus samler klokken enda mer detaljert informasjon, inkludert puls.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix (Foto: Afp)
Egen app

Apple Watch får en egen app å Iphone, hvor man kan sette opp klokken og tilpasse den. Appen har også en egen App Store med klokkeapper.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix (Foto: Reuters)
Apple sier Apple Watch skal vare i 18 timer på en lading, noe som langt fra er imponerende. Man må altså regne med å lade den oftere enn Iphone i mange tilfeller, spesielt siden den avlaster en del daglige gjøremål fra Iphone.

Klokken lades med en proprietær lader som festes til klokken magnetisk, som på Apples Macbook-pc-er.

Apple Watch kan forhåndsbestilles i utvalgte markeder fra 10. april og blir leveringsklar fra 24. april. Når den kommer til Norge, og norske priser, er foreløpig ikke klart. I Europa er Frankrike, Tyskland og Storbritannia først ute.

Apple Watch er kompatibel med Iphone 5 og senere modeller som er oppdatert til Ios 8.2.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.