Det er duket for årets mest spennende uke for teknologiinteresserte. Onsdag starter Internationelle Funkausstelung (IFA) i Berlin. Dette er verdens største messe for forbrukerelektronikk og hvitevarer, og det er her neste generasjon av lyd- og bildeprodukter lanseres. Mye av det som vises på IFA vil kunne kjøpes allerede før jul.

Selv om mobilbransjen hadde sin egen kongress i mars, med storslipp av nyheter, ser det ut for at mange av de produktene det stilles høyest forventninger til på IFA i år er smarttelefoner.

Samsung

Først ute er Samsung som har sin presentasjon onsdag ettermiddag. Deretter kommer produsenter som Sony, LG, Microsoft, Loewe og Philips på løpende bånd.

Samsung har allerede lekket at de vil presentere en ny Galaxy Note «phablet», som er en krysning mellom et nettbrett og en smarttelefon. Og de har allerede presentert en ny smartklokke og et nytt hodesett som bæres som et halskjede når det ikke er i bruk. Alle disse produktene blir vist frem under IFA-messen, hvor DN er tilstede.

Les mer: Filofax for fremtiden

Det ventes også nye tv-modeller fra Samsung. I tillegg til å vise frem en ny generasjon design kan vi vente oss flere tv-er med Ultra HD-oppløsning, i flere størrelser og prisklasser. Det ventes også at bøyde skjermer skal komme i flere prisklasser og størrelser. Samsung presenterte i dag også en bøyd lydplanke som skal matche de bøyde tv-ene deres.

Samsungs nye bøyde lydplanke bekrefter antakelsen om at bøyde tv-er er kommet for å bli - i Samsungs øyne.
Samsungs nye bøyde lydplanke bekrefter antakelsen om at bøyde tv-er er kommet for å bli - i Samsungs øyne. (Foto: Samsung)
Ikke minst venter vi at Samsung presenterer nye opplevelser knyttet til smarte tv-er, som spill og flere nettjenester.

Les mer: Alle vil være smartest

Sony

Sony har ikke hatt like solide «lekkasjer» i forkant av IFA som Samsung, men mange forventer å få se smarttelefonen Xperia Z3 for første gang. Det som er lekket om denne telefonen foreløpig tyder på at det er mest snakk om mindre spesifikasjonsendringer i forhold til Z2. Mange håper også på en Z3 Mini.

Les mer: Trygg toppmodell fra Sony

De siste to årene har Sony også hatt sterkt fokus på HD-lyd. Vi kan derfor håpe på at de kommer med enda flere slike produkter som senker terskelen for folk flest til å komme i gang med HD-lyd.

Sony har også vist seg å lage pene og vellydende lydplanker, og det kommer garantert flere slike under IFA.

Smartklokker

Selv om folk flest har satt seg på gjerdet foreløpig er elektronikkbransjen yr av tanken på å selge oss personlig teknologi. Dette er produkter som vi bærer på oss i stedet for å ha i lommene eller vesken. Typiske eksempler er smartklokker og aktivitetsmålere.

For eksempel vil vi kunne studere LGs G Watch R, en av de første smartklokkene basert på Googles Android Wear programvare.

Som nevnt vil Samsung vise frem sin nye Gear S smartklokke med bøyd skjerm, noe som gjør at man kan lage en større skjermflate uten å få en stor flate inne i skjorteermet. Gear S er uavhengig av en telefon å jobbe sammen med, siden den kan ha eget simkort. Den er basert på Samsungs eget Tizen-system.

Apple avslutter

Når IFA-messen er pakket ned begynner Apple å pakke ut sine nyheter. Tirsdag 9. september skal Apple presentere sin nye generasjon av Iphone og muligens Ipad. Mange venter nok også på nye typer personlig tilbehør fra Apple, som en smartklokke eller aktivitetsmåler.

Sammen med de nye telefoene og nettbrettene vil Apple også lansere den endelige versjonen av sin systemprogramvare, Ios 8. Her ventes blant annet et trollsteg mot en hverdag der mobilen brukes til betaling.

Les også: Iphone blir lommebok dnPlus ,
  -Iphone 6 kommer 9. september (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.