- I dag presenterer vi det største fremskrittet for Iphone, sa Tim Cook under sin presentasjon av nye Apple-produkter i kveld.

Og han kastet ikke bort unødig tid. Straks løftet Apple sløret av to nye telefoner: Iphone 6 og Iphone 6+.

- Det er et sømløst design uten merkbare overganger, og telefonen er dramatisk tynnere, sier Cook.

Iphone 5 er 7,6 millimeter tykk, mens Iphone 6 er 6,9 millimeter og Iphone 6+ er 7,1 millimeter tykke.

Kantene er avrundet, så designen er merkbart endret fra fjerde og femte generasjon av Iphone.

Iphone 6 har 4,7 tommer stor skjerm og Iphone 6+ har hele 5,5 tommer stor skjerm. Dette setter sistnevnte i samme størrelseskategori - og litt over - som de bestselgende konkurrentene.

Les DNs kommentar: Velkommen etter, Apple

4,7 tommer er også en slags industristandard for "minutgavene" av konkurrentenes flaggskip.

Oppløsningen på Iphone 6+ er 1920x1080 bildepunkter, det samme som en full-HD tv. Opløsningen på Iphone 6 er 1334x750 bildepunkter. Begge er av retina-kvalitet.

Landskap

Med de nye, store skjermene har Apple begynt å tenke bredere, det vil si at hjem-skjermen nå fungerer både i liggende og stående modus, som på Ipad.

En del apper får også nytt, tilpasset utseende i liggende modus. Et godt eksempel er kalenderen og e-post-appen, som begge får egne landskapsmodus.

Et eget "auto landscape mode"-verktøy hjelper utviklerne å gjøre slike tilpasninger selv, uten alt for mye prakk.

Ny prosessor

Under panseret får Iphone 6-telefonene en helt ny brikke, A8. Denne har 64-bits arkitektur, i likhet med A7, og begge telefonene får denne teknologien. Det er altså ingen vesentlig forskjell på de to ytelsesmessig.

Ytelsesøkningen fra generasjon 5 er på 25 prosent for hovedprosessoren og 50 prosent for grafikkytelsen.

- Iphone 6 er femti prosent mer energieffektiv enn forgjengeren, noe som gjør at man kan kjøre kraftintensive tjenester lenger enn før, sier produktsjef i Apple, Phil Schiller.

Ved full utnyttelse av oppløsningen på Iphone 6+ vil Iphone-spill ha høyere oppløsning enn dagens spillkonsoller, i mange tilfeller.

En egen sensorprosessor, M8, følger konstant med på informasjon registrert av telefonens sensorer, uten å bruke særlig strøm. Det vil si at for eksempel skrittelling kan foregå med minimal strømforbruk.

Nytt for Iphone 6-telefonene er en barometrisk høydemåler, som måler brukerens høyde over havet mer nøyaktig enn et gyroskop kan. I praksis vil denne bli brukt til å gi brukerne uttelling for alle trappene de tar.

Iphone 6 kommer med Apples nye systemprogramvare, Ios 8, som har en egen tjeneste som samler informasjon fra alle trenings-, ernærings- og helseapper på en skjerm.

Kamera

Kameraet tar bilder med åtte megapiksler størrelse, det samme som Iphone 5S. Men bildebrikken og optikken er ny, ifølge Apple.

Det nye kameraet bruker fokuspiksler i selve bildefangstbrikken til å måle avstand, bevegelse og endringer. Dette er en teknologi man ofte finner i de mest avanserte kameraene. Fokuspiksler gir raskere endring i fokus, et område Apple ikke har vært ledende på hittil.

Iphone 6 har optisk bildestabilisering, men bruker også programvare til å holde bildet skarpt.

Videokameraet får innspillingsmodus for sakte bevegelser og et helt nytt filformat, utviklet av Apple. Det får også kontinuerlig autofokus under filming, takket være fokuspikslene.

For selfies har Apple laget et frontkamera med HD-oppløsning som tar inn 80 prosent mer lys enn Ipone 5S. Man kan holde inn knappen for å ta en serie selvportretter og velge det beste. Frontkameraet får også HDR, som gir bedre kontrast under vanskelige lysforhold.

Ios 8

Operativsystemet Ios 8 ble lansert tidligere i år, og har flere kjente oppdateringer til Apples brukeropplevelse.

Noen av de viktigste nyhetene er at man omsider har fått "gjetning" av under under inntasting. Det vil si at om du skriver "gr" vil telefonen foreslå for eksempel "gratulerer" basert på tidligere bruk. Apple er den siste telefonprodusenten til å ta i bruk denne telefonen.

Helse-appen er et dashbord som samler inn informasjon fra alle helse-apper man har på telefonen og viser informasjonen på ett sted.

Ios 8 lar også andre apper bruke fingerskanneren til å identifisere brukeren, noe som hittil ikke har vært mulig.

Ringe uten 2G-dekning

Apple introduserer to nye teknologier sammen med Iphone 6 som påvirker dekningen for telefoni. Det ene er "Voice over LTE" som betyr at man kan sette opp samtaler i et 4G-nett. I dag må 4G-telefoner skifte til 2G for å sette opp en samtale.

Apple har også utviklet en teknologi for å la brukerne sette opp samtaler over trådløse nettverk der de ikke kan ringe med mobilnettet.

Prisen for Iphone 6 med 16 GB lagring blir 199 dollar ved lansering. For henholdsvis 64 GB og 128 GB lagring blir prisene 299 og 399 dollar i USA.

Iphone 6+ vil koste henholdsvis 299 dollar, 399 dollar og 499 dollar med samme lagringskapasitet.

Lansering er 19. september i de største markedene. Norge er ikke ett av dem.

Flere saker fra Apple-lanseringen:

Her er Apple Watch

Apple lanserer betalingsløsning

Velkommen etter, Apple

Ønskelisten for Iphone 6  

Her er Apple Watch Les også på DN.no i dag:

- Emirates er også et lavprisflyselskap

- Skotter, vær redde, vær veldig redde

Russisk massasje kostet dyrt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.