De siste årene har veksten i salg av nettbrett vært formidabel, men i 2014 fikk salgskurven er betydelig utflating.

– Vi ser et fall i 2014, hvor nettbrettsalget faller 26 prosent til 700.000 enheter. Vi tror årsaken er tredelt; svært mange husstander har allerede ett eller flere nettbrett, mobiltelefonskjermene er blitt større, og de bærbare PCene har gjort et comeback med trykkfølsomme skjermer og nye formfaktorer, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Elektronikkbransjen.

Salget av pc-er i forbrukermarkedet vokste med 29,2 prosent.

Fall uten hodetelefoner
Stiftelsen Elektronikkbransjen la tirsdag frem sine statistikker for 2014. Fasiten viser at bransjen samlet sett for første gang omsatte for over 30 milliarder kroner på ett år. Totalomsetningen endte på 30,2 milliarder kroner.

Tallene omfatter salg av produkter innen lyd, bilde og multimedia, hvitevarer og småelektriske produkter, foto, mobiltelefoner og bærbare PC-er.

Dette tilsvarer en årlig vekst på 1,9 prosent.

– Veksten kommer i stor grad av at vi i år har tatt inn hodetelefoner og smartutstyr i totaltallene våre. Tar vi bort omsetningen fra denne kategorien ville vi sett et ørlite fall på 1,4 prosent, sier Jan Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Kjøper kvalitet

Norge har i mange år vært et av landene i verden med høyest utbyttingstakt for mobiltelefoner, helt ned i 11 måneder.

Statistikken for 2014 viser at vi kjøper dyrere telefoner som vi beholder lengre. Avhengig av alder beholder nordmenn i dag sine telefoner i to til tre år før de bytter.

Salget av mobiltelefoner falt med 4,8 prosent fra 2013 til 2014. Det ble omsatt mobiltelefoner for 7,8 milliarder kroner.

Plater forsvinner

Ikke overraskende har nettfilm overtatt mye av markedet for DVD- og Blu-Ray-plater. Antallet nordmenn som abonnerer på en nettfilmtjeneste vokste fra 20 prosent i 2013 til 37 prosent i 2014.

Salget av Blu-Ray-spillere sank med 36 prosent til 70.000 enheter i 2014. Antallet solgte DVD-spillere var 20.000.

Les også:
Lover å snyte på momsen for deg
- På tide å sette aldersgrense på nettet
Får bot etter mobilproblemer  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.