(DN/Berlin) Under IFA-messen i Berlin denne uken viser Sony for første gang frem sine nyeste smarttelefoner. Flaggskipet har fått navnet Xperia XZ og som tidligere kommer også en mindre utgave av telefonen kalt Xperia XZ Compact.

De to har skjermstørrelser på henholdsvis 5,2 og 4,6 tommer.

Sony Xperia XZ.
Sony Xperia XZ. (Foto: Sony)
Xperia XZ er lett gjenkjennelig i formen, men Sony har valgt å gå for aluminium i hele kabinettet denne gangen. Fargene er også noe nedtonet i forhold til de mer skarpe fargene de har brukt nylig. Xperia XZ er vann- og støvbestandig, men det er ikke Xperia X Compact.

- Fargene er litt roligere og inspirert av naturen, men det stilige med aluminiumslegeringen vi bruker er at fargespillet endrer seg i ulikt lys, sier produktsjef Rikard Skogberg i Sony Norden.

Foruten design har Sonys fokus alltid ligget på kamera og batteri. Det er også her de viktigste nyhetene ligger i Xperia XZ.

Trippelsensor

Hovedkameraet tar bilder i inntil 23 megapiksler størrelse. Det er ikke nytt, men det nye er at kameraet nå bruker tre sensorer for å ta et bilde. I tillegg til den vanlige bildesensoren får man hjelp til raskere autofokus med en egen laserbasert fokussensor. Lasersensoren fungerer best i dårlig lys, når den vanlige sensoren har vanskelig med å finne fokus.

- Laseren har bare en meter rekkevidde, men om den ikke finner noe så nært bruker ikke den vanlige autofokusen tid på å lete etter punkter i det området heller. Ved å eliminere deler av fokusområdet blir det fortsatt lettere og raskere å finne fokus, sier Skogberg.

Sony Xperi XZ Compact.
Sony Xperi XZ Compact. (Foto: Sony)
Den andre nye sensoren har fått navner RGBC-IR. Det trenger man ikke huske, men det den gjør er å forbedre hvitbalansen i bildene så fargene blir mer naturlige.

- Digitale kameraer filtrerer bort alt infrarødt lys fordi det forvirrer den vanlige bildesensoren og gir rare effekter i bildene. Det gjelder alle digitale kamera. Men med en egen IR-sensor kan man likevel benytte seg av det infrarøde lyset så kameraet lettere kan gjette hva slags lys bildet er tatt i, sier Skogberg.

Snill lading

Sony sier også at Xperia XZ skal ha dobbelt så lang levetid på batteriet som andre telefoner. Det betyr ikke dobbet så lang tid mellom hver lading, men dobbelt så lang levetid før batterikapasiteten synker.

- Det er jo en fordel om batteriet i det minste holder seg like bra til bindingstiden er utgått, sier Skogberg.

Dette er fargene Xperia XZ kommer i.
Dette er fargene Xperia XZ kommer i. (Foto: Sony)
Hemmeligheten ligger i batterikontrolleren i telefonen. Xperia XZ lader «snillere» enn andre telefoner som gjør at det går lenger før batterikapasiteten synker.

- Lithium-batterier har for eksempel ikke godt av å stå fulladet i laderen lenge. Xperia XZ lærer seg døgnrytmen din og lader batteriet til 90 prosent når du setter i laderen. Så lader den de siste 10 prosentene før du normalt står opp, sier Skogberg.

Hvor godt alt dette fungerer i praksis vil vi ta rede på når telefonen kommer til test. Xperia XZ Compact lanseres 14 september med en pris på 4290 kroner og Xperia XZ kommer 11 oktober med en pris på 6990 kroner.

Her finner du alle våre tekno-nyheter.

Sony flytter grensene for støydemping
Se siste nytt fra teknologimessen IFA i Berlin.
02:54
Publisert:

Flere nyheter fra IFA-messen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.