Internationelle Funkausstellung, populært kalt IFA, ble første gang avholdt for 92 år siden, i 1924.

Det startet som en liten demonstrasjon av radioapparater og senere tv-apparater. I 1931 ble prototypen på billedrør, teknologien som ble brukt i tv-skjermer helt til plasma- og lcd-tv-ene kom, vist frem for første gang her.

I 1933 demonstrerte dr. Joseph Goebbles en Nazi-sponset «folkeradio» her, som ble solgt i 100.000 eksemplarer under messen.

I dag består messen av 28 utstillingshaller og 155.000 kvadratmeter med utstillinger fra store og små elektronikk- og hvitevareprodusenter.

I 2015 fant 1.600 utstillere veien hit og over 450.000 mennesker besøkte messen.

Hva venter vi?

Berlin 01.09.16: Det er alltid stinn brakke når Samsung holder pressekonferanse på IFA.
Berlin 01.09.16: Det er alltid stinn brakke når Samsung holder pressekonferanse på IFA. (Foto: Marte Christensen.)
I år venter vi flere teknologier som kommer til å dominere IFA-messen. Den kanskje største produktgruppen her er tv, men i år vil denne kategorien muligens spille andrefiolin for andre kategorier.

Samsung viser frem sin kvantepiksel-teknologi som er en mer bærekraftig måte å lage fargepaneler i tv-er på. Kvantepiksler er også veldig holdbare og ikke minst gir de det kvalitetsløftet som trengs for enda bedre bildekvalitet.

LG skal ikke holde noen stor presentasjon i år, men de er den største pådriveren for OLED-teknologien. Også her handler det om neste generasjon bildekvalitet og muligheten til å lage bøyelige skjermer.

Ultra-HD kommer til å vises i langt billigere tv-er enn før, og toppmodellene vil i tillegg ha HDR - en teknologi som øker dynamiske kontraster i bildet. Begge disse teknologiene krever at innholdet er laget for UHD og HDR om det skal virke, så da er vi tilbake til den kjente situasjonen hvor tv-ene ligger foran innholdet i kvalitet.

Berlin, 31.08.16: Sonys nye MDR-1000X hodetelefoner med justerbar støydemping ble snikpresentert i forkant av IFA. FOTO: Marte Christensen
Berlin, 31.08.16: Sonys nye MDR-1000X hodetelefoner med justerbar støydemping ble snikpresentert i forkant av IFA. FOTO: Marte Christensen
Støydempende og trådløse hodetelefoner blir også stort. Hodetelefoner er et stort marked, men det er både modent og mettet, så her kreves det innovasjon og fokus på kvalitet og design for å vinne. Justerbar støydemping blir ett av stikkordene, det samme hodetelefoner som ikke bruker vanlig lydplugg, men heller kobles til ladekontakten på telefonen.

Trådløse høyttalere er også i skuddet og en varegruppe med sterk vekst. Her kommer det garantert mye nytt.

I startgropen

Mer ferske teknologier som vil få mye oppmerksomhet er virtuell virkelighet (VR) og digitalisert virkelighet (AR). Pokemon Go har hevet publikums interesse for AR og produsentene kniver også om posisjon nå som det ventes at salget av VR-løsninger skal nå publikum før julesalget.

Droner kan også få litt oppmerksomhet. De beste dronene kommer nå med sylskarpe kamera som kan brukes til tv-produksjon, men det vil også her dukke opp ukjente aktører som ønsker å bli med på veksten med innovative og særegne løsninger.

DN har vært på plass i Berlin siden de første pressevisningene på onsdag, og vil gjøre vårt beste for å bringe leserne de beste teknonyhetene herfra.

Flere nyheter fra IFA-messen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.