I dag sendte Forbrukerrådet et brev til alle banker og finansinstitusjoner som har solgt strukturelle spareprodukter, og ber dem «raskt ta ansvar og gjøre opp for seg overfor sine kunder». Dette kommer etter at Høyesteretts-dommen mot DNB i Røeggen-saken.

- Også alle andre banker må på banen. Vi forventer at de dekker kundenes tap. Det er solgt lureprodukter til over hundre tusen småsparere. Samlet har de tapt milliarder på hva de trodde var sp#229, men som viste seg å være gambling med svært dårlige utsikter til gevinst, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet, i en pressemelding.

Betydningsløse regnefeil
I brevet understreker Forbrukerrådet at det leser dommen til å bety at finansinstitusjonene må stå til ansvar overfor kundene, selv det ikke har blitt gjort noen regnefeil knyttet til produktene. Hovedproblemet har vært at kundene ikke har vært klar over hva de egentlig har kjøpt, mener Forbrukerrådet.

- Det sentrale prinsippet i dommen er at banken ikke kan selge risikofylte produkter til ikke-profesjonelle kunder uten å forsikre seg om at kunden forstår hva de faktisk kjøper, sier Flesland.

- For Høyesterett stiller i sin dom to krav som begge må være oppfylt: 1: god informasjon, slik at kunden forstår hva han kjøper, og 2: unngå feil om viktige forhold.

Uklart omfang
Hvor mange kunder som kan bli påvirket av dommen er ikke klart, men i en blogg skriver Jorge Jensen, finansdirektør i Forbrukerrådet, at det kan være snakk om flere hundre tusen.

- På høyden i 2006 var det 154.000 kontrakter på strukturerte produkter. Fordi enkeltkunder kan ha hatt flere kontrakter, vet vi ikke helt sikkert hvor mange forbrukere som har, eller har hatt, plasseringer i slike produkter. Det vet nok bare bankene selv. For utenforstående er det derfor ikke godt å vite hvor mange som kan ha nytte av dommen i Røeggen-saken, skriver han.

Derfor ber Forbrukerrådet nå om at alle finansinstitusjoner kartlegger og gjennomgår de aktuelle produktene i saken for å sjekke om kundene har blitt gitt god nok informasjon om det de har kjøpt.

Les også:

- De trodde ikke sine egne øyne

Røeggen utløste klage-ras (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.