Forbrukertillitsindeksen (CCI) er på 3,5 poeng i oktober, ned 3,8 poeng fra september, viser den siste målingen fra analyseselskapet Opinion.

Til tross for en markant nedgang, tillitsindeksen er positiv for femte måned på rad og ligger 4,6 poeng over gjennomsnittet etter ti målinger i 2016. Den er 12,9 poeng høyere enn på samme tid i fjor.

Les dagens saker:
Nav: Liten økning i ledigheten i oktober
- Vi bruker mer penger på å kjøpe varer
Overraskende shoppingfall: Detaljhandelen i Norge falt med 0,3 prosent i september

Pessimismen erstattes av forsiktig optimisme

- Tilliten til landets økonomi og arbeidsmarkedet er gradvis styrket gjennom 2016 og nådde en foreløpig topp siden henholdsvis 2013 og 2011 i forrige måned, sier Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion i en pressemelding.

Høidahl påpeker at tilliten svekkes i oktober, men at den er markant sterkere enn i første halvår 2016.

– En viss usikkerhet knyttet til utviklingen kommende 12 måneder kan leses ut av tallene, men pessimismen som rådet utover 2015 og godt inn i 2016 er erstattet av forsiktig optimisme, sier Høidahl.

Færre oppgir at de vil spare

- Tendensen har altså vært tydelig de siste månedene, selv om forbrukertilliten får et lite tilbakeslag fra september til oktober: Det blir flere optimister og færre pessimister. På forsommeren gikk den overordnede tillitsindeksen fra å være negativ til positiv. Det hadde den ikke vært siden oktober 2014, sier Høidahl.

Han sier at enda færre i oktober enn i september og august oppgir at de sannsynligvis vil spare, og dermed øke formuen sin, de kommende 12 månedene.

– Spareindeksen var høyere i tredje kvartal enn den var i de to foregående kvartalene, mens den i første måned av fjerde kvartal er på sitt laveste nivå siden april og mai. Det er for tidlig å antyde en trend der færre sier at de vil spare, i så fall kan det være et resultat av økende optimisme og vilje til å bruke mer penger, sier Henrik Høidahl i Opinion.

CCI er et gjennomsnitt av forbrukernes forventninger til egen og landets økonomi, arbeidsledigheten og deres muligheter til å spare de kommende 12 månedene.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

00:00
Publisert:

Johaug: Jeg hadde ikke klart dette uten Nils Jakob
Therese Johaug forteller hvor mye støtten fra det norske folk, lagvenninnene og ikke minst kjæresten har betydd i den tunge perioden.
14:10
Publisert: