-Folk som driver med idrett er jo interessert i å bevare snerten og spensten i muskulaturen. Da er skumrullen et godt supplement eller alternativ til tøying, sier Didrik Hermansen. Hermansen er ultraløper og naprapat ved Naprapatlandslaget. Sammen med sin kollega Martine Gleditsch forklarer han hvorfor vi nå ligger på treningssentrene og knar oss på skumruller, og hvilke øvelser som er de mest effektive. Du skal tåle litt smerte.

Du må banke til

- Hvis effekten skal være der må du banke til litt, og det er ofte der det gjør vondt at du behøver å rulle. Det handler om tilpasning. Kroppen bruker tid på å venne seg til det som er nytt. De klærne du tok på deg i mårrest kjente du på kroppen akkurat da, men du kjenner de ikke nå. Du må rulle til det ikke gjør vondt lenger og det kan ta noen økter alt ettersom hvor mye spenninger du har, sier Hermansen.

 

Forebygg løpekne

Skumrulle kan sammenliknes med bindevevsmassasje som går dypt i musklene og løser opp spenninger. Det gjør vondt før det slipper- og ofte kan disse spenningene være forstadie til skader eller overbelastning.

-Rulle på utside lår er fint for deg som sliter med løpekne, sier Hermansen og forklarer videre, i et løpesteg kommer skyvet fra festet i setet. Dette er festet i muskler og senebånd som går hele veien til under kneet. Å rulle dette området bidrar til å minske stresset i senebåndet som kan føre til løpekne.

Behøver ikke være varm

Ettersom det kan være litt smertefullt i begynnelsen holder det å rulle i 30 sekunder og heller gjenta i to sett. I tillegg er det ganske fysisk krevende å holde kroppen rett i posisjonene, dermed kan det brukes som en egen økt eller som oppvarming lyder naprapatenes anbefalinger.

Se video her.

Fire øvelser med skumrulle
00:00
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.