Tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen, nå informasjonsrådgiver, er blitt engasjert av det private barnehageselskapet Espira. Oppdraget er øyensynlig å få stoppet regjeringens nye finansieringsmodell for barnehager som blant annet vil legge sterke begrensinger på muligheten til å ta ut utbytte. Hanssen skal - skrekk og gru - ha tatt minst én telefon til en tidligere partifelle på Stortinget.

Forkastelig og politisk umoralsk, tordner Stortingets visepresident Marit Nybakk (Ap) i NRK.

Har den tidligere statsråden kanskje brutt karantenen han ble ilagt da han meldte overgang til pr-bransjen?

Nei, det er ikke der umoralen ligger. Det er at «Hanssen selger opparbeidet kompetanse og kunnskap bak kulissene etter å ha gått inn i politikken av overbevisning» som plager Nybakk.

Nybakk og andre rødgrønne politikere må gjerne synes det er leit at enkelte svikter den store saken, og Hanssen har selv sørget for en uvanlig klossete start på sin karriere i pr-bransjen. Men det må være grenser for hvor mye en skal plage et menneske som bare skjøtter sitt arbeid.

Det er bare bra at politikere som slutter å være politikere har mulighet til å bruke sin kompetanse i andre jobber. Det gjør at vi får bedre politikere. Er problemet at karantenereglene er for slappe, får Stortinget heller stramme dem inn.

Og hva slags skjøre skapninger er det som befolker stortingskorridorene hvis de ikke greier å håndtere en telefon fra en avdanket statsråd uten å miste fotfestet?

Forøvrig hadde det ikke vært noe å si på om Hanssen fikk stoppet forslaget. Selv om vi har en regjering som ser på private aktører som et nødvendig onde, må den vel innrømme at den aldri hadde nådd målet om full barnehagedekning uten hjelp fra private. Nå skal staten diktere hvor mye eierne skal få ta ut av eventuelle overskudd de har greid å opparbeide seg. Noe annet hadde vel vært både forkastelig og umoralsk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.