Seniorrådgiver Khaled Salih i de kurdiske selvstyremyndighetene tok søndag selv turen til Oslo for å forklare KRGs handel med DNO-aksjer. Det ble nok et kraftig angrep på Oslo børs. Salih er seniorrådgiver til statsministeren i Kurdistan og ministeren for naturressurser Ashti Hawrami, som den siste uken har stått i søkelyset i norsk presse for handelen med DNO-aksjer.

- Hva gjør jeg her? Jeg er her for å gi perspektiv på hvordan vi ser på denne saken. Ingen har bedt oss komme hit, vi er blitt rammet av prosessen som er skjedd i Norge, sa Salih på flytende svensk til den fremmøtte pressen på Continental søndag.

Salih gikk raskt til angrep på Oslo Børs.

- Ingen har spurt oss om informasjon eller bedt om samtykke fra oss om å offentliggjøre informasjon, sa Salih med adresse til Oslo Børs som tidligere i uken offentliggjorde informasjon om at ministeren for naturressurser i Kurdistan personlig tok kontakt med både DNO-sjef Helge Eide og meglerhuset HSBC i forbindelse med salg av 4,8 prosent av DNOs aksjer.

Sto bak handlene
Den kurdiske talsmannen bekreftet på pressekonferansen at de regionale myndighetene i Kurdistan (KRG) sto bak både kjøpet av DNO-aksjene og senere salg av de samme aksjene til en langt høyere kurs. Men handlene ble kun gjennomført for å hjelpe både DNO og tyrkiske Genel Enerji, hevder Salih.

- DNO hadde et cashproblem og vi hadde også en forespørsel fra Genel Enerji om å få låne 50 millioner dollar. De trengte 15 millioner umiddelbart i "cash reserve" og fremover så man behov for ytterligere 35 millioner dollar til. Vi synes det var nødvendig å hjelpe ettersom vi hadde jobbet langsiktig med deres produksjon og for at driften ikke skulle forsinkes av denne typen problemer, forklarte Salih.

Han presenterte for pressen en stor mengde dokumentasjon i en raskende fart som han lover å offentliggjøre slik at alle interesserte kan se nærmere på KRGs dokumentasjon.

- Når DNO kom til oss og hadde aksjer å selge, da så vi mulighetene for å løse begge selskapenes problemer, sa Salih og forklarte at KRG foreslo at Genel kunne kjøpe DNOs aksjer.

Men istedet for at Genel lånte penger av KRG for å kjøpe aksjene, endte det med at KRG kjøpte aksjene på Genels vegne. Salih opplyser at DNO-aksjene KRG kjøpte ble satt på en nominee-konto og at kjøpet var på vegne av Genel. Senere, etter ønske fra Genel Enerji, ble aksjene solgt gjennom fem transaksjoner.

- I august i år ble gevinsten overført til Genel Enerji i henhold til avtalen med KRG, sier KRG-talsmannen nå.

Snakket opp og solgte
Den kurdiske ministeren for naturressurser Ashti Hawrami har flere ganger uttalt seg positivt om DNOs muligheter til å få eksportere olje. I mai i år steg DNO International 18,9 prosent til 7,37 kroner på Oslo Børs etter at Hawrami uttalte at Kurdistan ville begynne oljeeksport på rundt 60.000 fat olje per dag fra Tawke-feltet 1. juni.

Fra 1. april til 16. april solgte KRG totalt 13,7 millioner DNO-aksjer. 17. april gikk det ut ytterligere en million aksjer, har Dagens Næringsliv tidligere avslørt. Den 8. mai i år ble det største salget gjort, da solgte HSBC på vegne av KRG hele 20,3 millioner aksjer, som utgjorde alle de resterende DNO-aksjene. Salget skjedde samme dag som nettopp Ashti Hawrami kunngjorde at eksporten av olje ville begynne 1. juni samme år. Meldingen førte til at DNO-aksjen steg 18,9 prosent.

100 mill i gevinst
Seniorrådgiver Khaled Salih sa på pressekonferansen søndag at den totale fortjenesten på DNO-handelen var på rundt 100 millioner kroner og han hevder at hele salgsbeløpet inkludert gevinsten ble overført til Genel Enerji.

- Hele gevinsten er overført til Genel, minus 15 millioner, sa Salih. De 15 millioner dollarene KRG beholdt var den ene andelen av Genels nødlån.

På spørsmål om hvorfor KRG ikke har opplyst dette tidligere, svarte Salih at KRG har fått råd fra sin megler i HSBC om at grensen for handler som må meldes er 5 prosent.

- Hadde vi blitt spurt om hva dette handlet om, så kunne vi levert dokumentasjon på at det handlet om et spesielt engasjement, hvor vi ikke har hatt interesse i hverken gevinst eller eventuelt tap, sa Salih.

Han hevder også at KRG ikke var klar over at Oslo Børs var interessert i handelen.

- Selvfølgelig i etterhånd når man ser hvordan dette har vært håndtert, kunne vi - hvis vi fikk vite fra HSBC at Oslo Børs var interessert - gitt dokumentasjon som trengtes og bragt klarhet i hele prosessen.

På spørmål om hvorfor KRG blander seg inn med aksjekjøp og -salg på andre selskapers vegne og låner bort rentefrie penger til Genel, viste Salih til at pengene for oljeeksporten fra Irak ikke har kommet oljeselskapene i hende ennå, og at KRG derfor har hatt forståelse for at oljeselskapene trenger kontanter.

- Det er ikke merkelig for deres problem er vårt problem på grunn av manglende eksport, sa Salih.

DNO ønsker ikke å kommentere saken søndag og viser til pressekonferanse mandag: <b>DNO snakker ut</b>

Se Arctic-analytiker Trond Omdals dom etter presentasjonen: - Endrer veldig mye ,(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.