Konkurransetilsynet har tirsdag ettermiddag innledet en storstilt razzia mot de store norske bokforlagene.

Undersøkelsene skal være rettet mot Aschehoug, Gyldendal, Cappelen og Schibsted Forlag.

Samarbeider

Toppsjef Kristenn Einarsson i Den norske forleggerforening er blitt kjent med razziaen gjennom sine medlemmer.

- Det er konkurransetilsynets oppgave å gjøre den type vurdering, når de først bestemmer seg for at de vil se på noe så er det helt sentralt at alle aktørene samarbeider godt med dem og det er jeg helt sikker på at medlemmene våre kommer til å gjøre, sier Einarsson til DN.

Forlagstoppen mener forholdet dreier seg om Konkurranselovens paragraf 10, som forbyr konkurransebegrensende samarbeid.

- Såvidt jeg forstår gjelder det massemarkedet, sier Einarsson.

- Hvordan har dine medlemmer reagert på besøket fra Konkurransetilsynet?

- Alle er innstilt på å samarbeide fullt ut med Konkurransetilsynet og har tatt imot dem og gitt dem tilgang til alt de er interessert, sier han.

- Er du overrasket over aksjonen?
- Ja, vi har ikke hatt noe grunnlag for å tro at det grunn til noe sånt, sier Einarsson.

Karin Stakkestad Laastad, Konkurransetilsynet.
Karin Stakkestad Laastad, Konkurransetilsynet. (Foto: Marit Hommedal)

- Gjelder mulig leveringsnektelse

Juridisk direktør Karin Laastad i Konkurransetilsynet bekrefter at tilsynet har gått til aksjon.

- Bakgrunnen for vår kontroll er at vi ønsker å få bekreftet eller avkreftet en mistanke om et mulig brudd på konkurranseloven. Konkret kan vi si at dette gjelder mulig leveringsnektelse i markedet for distribusjon av bøker til massemarkedet, altså dagligvarebutikker, kiosker og bensinstasjoner. Grunnen til at Konkurransetilsynet kan offentliggjøre dette nå, er at Cappelen Damm og Gyldendal selv har offentliggjort dette i en pressemelding, sier hun.

Bekrefter

Gyldendal Norsk Forlag bekrefter i en børsmelding tirsdag at Konkurransetilsynets undersøkelse er rettet mot et datterselskap for forhold knyttet til distribusjon av bøker i massemarkedet. Det samme bekrefter Cappelen Damm.

« Gyldendal samarbeider med Konkurransetilsynet om å legge til rette for en effektiv gjennomføring av kontrollen og avklaring av tilsynets spørsmål», heter det i meldingen fra Gyldendal.

Forlagene Aschehoug, Gyldendal, Cappelen og Schibsted Forlag har alle eierandeler i distribusjonsselskapet Bladcentralen, som forestår distribusjon av bøker og lesestoff til et stort antall butikker og kiosker i Norge.

Les også:
Konkurransetilsynet slår til mot bokbransjen  

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.