Tirsdag har Konkurransetilsynet dukket opp uanmeldt hos flere av de største forlagene.

Forlegger Erling Kagge i Kagge Forlag avkrefter at han har fått besøk av tilsynet.

- Hvorfor de ikke kommer hit, må du ikke spørre meg om. De vil vel ha fisken på disken. Vi kontrollerer ikke massemarkedet for bøker, i motsetning til våre største konkurrenter, sier forleggeren.

Konkurransetilsynets razzia overrasker han ikke.

- Konkurransetilsynet har vært interessert i bokbransjen lenge. Når landets fire største forlag også kontrollerer landets bokhandlere, bokklubber og Bladcentralen virker et slikt initiativ modent, sier Kagge til DN.

Aschehoug og Gyldendal kom på eiersiden i Bladcentralen i 2010. Det gjorde de ved å kjøpe opp Bestselgerforlaget, en fortsettelse av det tidligere Aller Forlag.

Kjøpet ga indirekte eierskap i Bladcentralen, som har bygget seg en svært sterk posisjon som distributør av blader og bøker til kiosk og dagligvare. Konkurransetilsynet mente den gang at konkurransen i bokmarkedet var for svak, men grep likevel ikke inn mot kjøpet av Aller Forlag.

Kagge har tanker om hva som kan ligge bak dagens razzia, men ønsker ikke å dele dette i offentligheten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.