I 2013 fikk den regjerende Formel 1 vinneren Lewis Hamilton importert et privat Bombardier Challenger 605-fly fra Canada til Storbritannia. Flyet hadde Hamilton kjøpt til en prislapp på 16,5 millioner pund eller nesten 177 millioner kroner.

Nå viser dokumentlekkasjen etter Paradise Papers at advokatfirmaet Appleby og skatte- og revisjonsselskapet Ernst & Young skal ha hjulpet Hamilton og andre kunder til å sette opp en utleievirksomhet på flyene, som gjorde at de på den måten unngikk å betale moms, skriver The Guardian.

Selskapene Appleby og Erns & Youngs skal ha hjulpet kundene med å opprette egne selskaper på Isle of Man til å kjøpe disse flyene, for deretter å leie de ut igjen til et annet selskap, skriver Aftenposten. På den måten kunne eierne av flyene vise myndighetene at selskapene på Isle of Man faktisk har en drift. Appleby og Ernst & Young bisto på den måten Hamilton og andre millionærer med å unnslippe store momsutgifter.

To jusprofessorer som har sett på ordningen mener den misbruker loven. Blant dem jusprofessor Rita de la Feria ved Universitetet i Leed:

- Ingen ser ut til å håndheve de lovene som eksisterer, sier hun til The Guardian om praksisen som har utspilt seg på øya Isle of Man.

Nekter å ha brukt skjellselskaper

Midt i Irskehavet, mellom Irland og Storbritannia, ligger Isle of Man. Et skatteparadis med nesten 1000 registrerte privatfly ved øyas eneste flyplass.

Øyas myndigheter har nå invitert britiske skattemyndigheter til å gjennomgå alle de 231 momsfradragene som har blitt utstedt siden 2011.

Hamilton sier selv at han rådførte seg med en senior advokat for å sjekke om ordningen var lovlig og fikk bekreftet at den var det. Det er ingenting som tyder på at Hamilton selv har vært med på å utforme denne ordningen, skriver The Guardian.

Formel 1-vinneren skal ifølge den britiske avisen angivelig ha brukt skallselskaper på de britiske jomfruøyene, Isle of Man og Guernsey for å unngå momsavgiften på 3,3 millioner pund da Bombardier-flyet ble importert til Storbritannia i 2013.

Hamilton har selv avvist at han har benyttet seg av skallselskaper og at motivet har vært å spare skatt. Selskapet på Isle of Man, som importerte flyet hans har ingen ansatte. Dette selskapet er også registrert på en adresse som tilhører advokatfirmaet Appleby i Douglas, som er den største byen på øya, skriver Aftenposten. På denne adressen er det også registrert 1100 andre selskaper.

Nordmann på listen

Den eneste nordmannen som er på listen over privatfly-eiere tilknyttet Appleby, er forretningsmannen Morten Astrup, som er bror til politiker Nikolai Astrup, skriver Aftenposten.

Til avisen sier han at han har betalt alle transaksjoner tilknyttet hans fly etter gjeldende lover og regler. I tillegg opplyser han at han har bodd nesten 20 år i utlandet og forholder seg til reglene som gjelder der han bor.

I tillegg til Hamilton og Astrup, skal også Vladimir Putins barndomsvenner Arkady og Boris Rotenberg være tilknyttet Appleby.

Hamilton skal ha en formue på 130 millioner pund og har levd som skatteflyktning siden 2007 i både Sveits og nå Monaco. I dag er han under kontrakt med Mercedes, som han er sikret gjennom et selskap i Guernsey. I tillegg har han et bilderettighets-selskap på Malta.

Dokumentlekkasjene fra advokatselskapet Applebye viser at Formel 1-føreren skal ha unngått å betale så mye som 1,1 millioner pund i moms sammen med flere hundre tusener for å fortsette å fly med jeten, ifølge The Guardian.

Paradise-Paper dokumentene kommer fra den tyske avisen Süddeutsche Zeitung og er delt med International Consurtium of Investigative Journalists (ICIJ) og 90 mediehus. (Vilkår)

Audis feteste - raskere og sterkere enn noensinne
Audi RS 5 er raskere og sterkere enn noensinne, likevel savner vi den gamle modellen.
01:42
Publisert: