– Min første reaksjon er at dette er dobbeltmoralens høyborg, sier finansminister Siv Jensen etter utspillet fra lakseoppdrettseier og Ap-stortingsrepresentant Lisbeth Berg-Hansen om formuesskatt.

Den tidligere fiskeriministeren Berg-Hansen eier sammen med sine barn 11 prosent av familieoppdrettsselskapet Sinkaberg-Hansen.

For 2012 betalte hun 1,3 millioner kroner i skatt – mer enn statsråd- eller stortingsrepresentantlønn.

Nå tar Berg-Hansen til orde for å endre innretningen av formuesskatten slik at eiere av lavt skatteverdsatt eiendom ikke kommer gunstigere ut enn dem som har eierskap i produksjonsutstyr.

Finansministeren reagerer på sprikende Ap-signaler:

– Gjennom en lang valgkamp har vi hørt Arbeiderpartiet advare mot å endre eller redusere formuesskatten. Jens Stoltenberg har understreket at det er mulig å drive bedrift i Norge med skatten og at endring har skadevirkninger. Jonas Gahr Støre har vist til at flere studier viser at gründere og bedrifter i svært liten grad lider under formuesskatten. Listen over slike Ap-utsagn er lang, sier hun.

– Men er det ikke rimelig, dersom man ønsker å stimulere bedrifter og sysselsetting, at produksjonsutstyr og eiendom verdsettes likere skattemessig?

– Det ser ut som Arbeiderpartiets Berg-Hansen vil gjøre endringer etter som det passer med egen bedrift, sier Siv Jensen.

Finansministeren understreker at Høyre-Frp-regjeringen er opptatt av generelle lettelser i formuesskatten for å stimulere til mer eierskap.

Lisbeth Berg-Hansen har ikke besvart DNs henvendelse om en kommentar til Jensens kritikk.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen har sagt til DN at partiet tidligere gradvis har redusert ulikheten i beskatning mellom produksjonsutstyr og eiendom og ikke er fremmed for å gå videre.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.