Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i meglerhuset Nordea Markets har lenge ment at en av verdens viktigste aktører innen energi, Det internasjonale energibyrået (IEA), har undervurdert utviklingen i fornybar energi.

- Anslagene deres har vært minimale. Fornybar energi skulle omtrent ikke vokse i det hele tatt - og det har jo vist seg å være helt feil, sier hun.

Tirsdag presenterte IEA nye prognoser for fornybar energi i sin Medium-Term Renewable Market Report.

Rapporten viser at byrået har oppjustert veksten med 13 prosent de neste fem årene sammenlignet med forrige prognose.

Fornybar energi vil fortsatt være den raskest voksende kilden til elektrisitetsproduksjon - med en andel på 28 prosent i 2021, tror IEA. I fjor var andelen på 23 prosent.

Hovedårsaken til den økte optimsimen er en vridning bort fra kull som foretrukket energikilde i viktige etterspørselsland som USA, Kina, India og Mexico.

IEA venter nå at fornybar energi vil stå for over 60 prosent av veksten i den globale elektrisitetsproduksjonen på mellomlang sikt. Slik vil «gapet», som utfasingen av kull har ført til, lukkes.

- Vi er vitne til en transformasjon i globale kraftmarkeder som ledes an av fornybar energi, mener IEA-direktør Fatih Birol.

Han peker på at fjoråret var et vendepunkt med rekordvekst i både landbasert vind- og solenergiproduksjon. De neste fem årene vil prisene på disse energibærerne falle henholdvis 25 og 15 prosent, anslår byrået.

Direktør Fatih Birol i Det Internasjonale Energibyrået (IEA). Foto: AP Photo/Pat Sullivan/NTB Scanpix
Direktør Fatih Birol i Det Internasjonale Energibyrået (IEA). Foto: AP Photo/Pat Sullivan/NTB Scanpix (Foto: Ap)

Mer edruelig

«Feilen» som IEA har gjort, er å holde fremtidskurvene lineære, ifølge Saltvedt. På et papir vil en slik graf se ut som en rett strek.

- Når det kommer et nytt produkt i markedet, blir kurven ofte S-formet. Det tar altså lang tid før et nytt produkt kommer inn i markedet. Men når du først slår igjennom og kostnadene begynner å komme ned, vil du ha en veldig rask økning, forklarer Saltvedt.

- Har IEA oppjustert estimatene nok denne gangen?

- De begynner i hvert fall å bli mer edruelige i anslagene enn de har vært tidligere, mener oljeanalytikeren.

Konkurransedyktig

Saltvedt tror etterspørselen etter olje vil nå en topp mot slutten av neste tiår og deretter falle. Årsaken er at fornybare energikilder blir stadig rimeligere.

Enkelte steder er sol- og vindenergi allerede konkurransedyktige alternativer for kull og gass.

- Det er nok det IEA har begynt å forutse, at kostnadene har kommet så mye ned at de har begynt å bli konkurransedyktige. Da vil vi få en mye større spredning i markedet enn tidligere, sier hun.

Avisen Financial Times skriver at også Statoil-sjef Eldar Sætre mener den globale oljeetterspørselen kan komme til å snu allerede i 2020.

Ifølge avisen tilskriver han rask produksjon av elbiler som hovedårsaken til dette.

Ikke over 80 dollar

Dersom Saltvedt får rett i sine fremtidsscenarier, vil oljeprisen gradvis klatre til om lag 80 dollar fatet rundt 2020, for deretter å falle til 50 dollar fatet mot 2030.

For Norge kan det bety økt risiko for at enkelte oljefelt ikke blir satt i produksjon, sier hun.

- Det må vi bare innse. Det betyr også at det er en enda større utfordring for norske oljeselskaper å få ned kostnaden på de prosjektene vi allerede har. Hvis ikke vil den oljen som vi har behov for produseres andre steder.

 

Les også: - Oljen befinner seg i et «hold»-mønster

Oljeprisen falt etter at Irak nektet produksjonskutt

Krangler om grønn revolusjon

Se DNtv:

Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.