– Tord Lien er den største trusselen mot fornybarsatsingen i Norge. Den er nå i realiteten avblåst før den er kommet skikkelig i gang, sier SVs energi- og miljøpolitiske talsperson Heikki Eidsvoll Holmås til NTB.

Tordentalen kommer etter at Statkraft torsdag morgen kunngjorde at selskapet likevel ikke vil investere i de to store vindkraftprosjektene Fosen og Snillfjord i Trøndelag.

Overrasket

Holmås mener regjeringen og Tord Lien har unnlatt å sikre en minstepris på støtteordningene etter 2020, på tross av at kraftbransjen har påpekt usikkerheten.

– Det viser en minister som ikke lytter til faresignalene fra bransjen, men stoler på sine egne vurderinger, sier SV-representanten.

Lien sier at han selv er skuffet og overrasket over Statkrafts beslutning. Han framholder at regjeringen har tilrettelagt for vindkraft gjennom bedre avskrivningsregler og harmonisering av regelverket i Norge og Sverige.

Næringsminister Monica Mæland (H) har nå bedt styret redegjøre for beslutningen.

– Vi har hatt løpende kontakt med selskapet og fått informasjon om at prosjektet er i rute, sier hun.

Les også: Mæland krever redegjørelse etter vindkraftstans

Penger tilbake

Staten har tilført Statkraft 10 milliarder kroner i kapital som blant annet var tiltenkt vindkraftutbygging. Fosen og Snillfjord var ifølge Mæland en viktig del av grunnlaget for selskapets henvendelse om mer penger i fjor.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener regjeringen må gå inn med flere tiltak og mer penger for å få prosjektene realisert.

– Alternativet er at næringsministeren trekker tilbake kapitalen som ble tilført for senest et halvt år siden, slik at disse midlene kan brukes til andre vindkraftprosjekter, sier hun.

Vindkraftprosjektene i Fosen og Snillfjord i Midt-Norge var beregnet å koste cirka 11 milliarder kroner. Ifølge Adresseavisen går Trøndelag trolig glipp av investeringer på rundt 15 milliarder kroner.

Ikke lønnsomt

Lavere priser på kraft- og elsertifikater i Norden er ifølge Statkraft årsaken til at vindkraftsatsingen i Norge stopper opp.

– Myndighetene har bidratt med å legge forholdene til rette for utbygging av vindkraft, blant annet ved å forbedre avskrivningsreglene. Dessverre gjør markedsutviklingen at det likevel ikke er kommersielt forsvarlig å investere i disse prosjektene, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen sier beslutningen kommer uventet og gir regjeringen rett i at forholdene er lagt til rette for norsk vindkraftsatsing.

– Det er rimelig at næringsministeren ber om en redegjørelse fra styret i det som er et heleid statlig selskap, sier han.

Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson mener dagens støtteordninger med grønne sertifikater er en blindgate som bidrar til unødvendige konflikter.

– I dag er det bare de billigste prosjektene basert på gammel teknologi som får støtte, som småkraft eller vindkraft på land. Alternativet er storsatsing på flytende havvind i Norge. Det kan kutte utslipp og utvikle nytt norsk næringsliv, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.