Fremskrittspartiet i regjering øker avgiftene enda mer enn den rødgrønne regjeringen.

Helt siden Anders Lange i 1973 etablerte Fremskrittspartiets forløper, Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep (ALP), har kutt i avgiftene på tobakk og alkohol stått høyt på agendaen til partiet.

Overraskelsen var derfor mildt sagt stor i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) da Høyre og Fremskrittspartiet i dag la frem sitt første forslag til statsbudsjett.

- Vi er utrolig irritert, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF til DN.no.

Enda dyrere vin og brennvin med de blåblå
Mens den rødgrønne regjeringen la opp til å øke avgiftene på alkoholholdige drikker med 1,6 prosent i statsbudsjettet for 2014, går den blåblå regjeringen enda lenger. De foreslår å øke avgiften på brennevin med 1,9 prosent og andre alkoholholdige drikker med 1,8 prosent.

- Det er direkte oppsiktsvekkende at en finansminster fra Fremskrittspartiet, som i alle år har anført at alkoholavgiftene må ned, som det første hun gjør er å innføre en ytterligere skjerpelse i forhold til den rødgrønne regjeringen, sier Jordheim.

Foreningen hun leder hadde på forhånd vært på møte i Finanskomiteen der de la frem sitt syn på hvorfor avgiftene bør kuttes snarere enn økes. Argumenter har blant annet vært hensynet til den norske vinmonopolordningen og til grensehandelen, særlig til Sverige.

- Dette bidrar til å å sende nordmenn alle andre steder enn til Vinmonopolet. Det er veldig skuffende at det er Siv Jensen av alle som i sitt første budsjett bidrar til å sende omsetningen ut av Norge. Hvem skulle ha trodd det? spør hun retorisk.

- Må skjønne hva de driver med
Den nye regjeringen hadde i praksis bare to, tre uker på seg til å endre forslaget til statsbudsjett som de overtok fra tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen og de rødgrønne. Men tidspress er ingen unnskylding, mener Vin- og brennevinleverandørenes forening.

- De kunne lett ha droppet hele økningsforslaget fra den forrige regjeringen, i stedet øker de det, påpeker Jordheim.

Hun mer enn antyder at de forventer at statsbudsjettet for 2015 bør inneholde et kraftig kutt i disse avgiftene.

- Ja, da håper jeg virkelig de skjønner hva de driver med, og starter harmoniseringen av avgifter mot svensk nivå. Det må nemlig til om omsetningen på Vinmonopolet ikke skal falle ytterligere, sier hun med henvisning til at Vinmonopolet for første gang på 17 år har fall i totalomsetningen. Fra før har brennevinsomsetningen på polet falt flere år på rad.

Polet selger mindre enn før

Jordheim påpeker dessuten at det fortsatt ikke er for sent å rette opp i det - sett med hennes øyne - dårlige førstinntrykket Frp har gitt.

- Det er ikke for sent, Stortinget skal jo stemme over dette, og de kan fortsatt ombestemme seg.

Les mer om reaksjonene på statsbudsjettet her:

- En positiv impuls til boligmarkedet

NHO om statsbudsjettet: - Dette er bra

Økonomer: Budsjettet påvirker ikke renten

Pappakvoten kuttes fra neste år

Sjeføkonom: - Et veldig dyrt skattekutt

Lavere skatt på mobiltelefon for de som ringer mye

Boliglån blir dyrere

Arveavgiften fjernes helt - men det er et men (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.