- Det har kommet mye snø og kulde på Sørlandskysten nå i vinter. Da blir også sesongstarten for hyttemarkedet ved sjøen utsatt. I fjor la vi ut de første hyttene før påske, når det var blitt snøfritt. I år legger vi ut de første hyttene i midten av april, forutsatt at snøen da er borte, sier megler Gustav Sædberg fra meglerhuset Sædberg i Kristiansand.

Han opplyser at de har 25 hytter og hyttetomter som skal ut i markedet denne våren til en samlet verdi på 150 millioner kroner.

En gjennomsnittshytte ved sjøen kostet 2.426.181 kroner i perioden mellom juni 2016 og 2017, ifølge Eiendom Norges statistikk for sjøhytter. Det er 8,5 prosent høyere enn året før.

- Vi skulle gjerne hatt flere hytter å selge da det er mange kjøpere som ønsker er godt utvalg ved sjøen. Vi tror det blir noe mer trykk fra selgersiden etter påske – det er i hvert fall tradisjonelt. Vi er jo også ute på takstoppdrag av eiendommer ved sjøen som ikke skal selges – men som overtas i familiene, sier Sædberg.

- Det har kommet mye snø og kulde på Sørlandskysten nå i vinter. Da blir også sesongstarten for hyttemarkedet ved sjøen utsatt, sier Gustav Sædberg i Meglerhuset Sædberg.
- Det har kommet mye snø og kulde på Sørlandskysten nå i vinter. Da blir også sesongstarten for hyttemarkedet ved sjøen utsatt, sier Gustav Sædberg i Meglerhuset Sædberg. (Foto: Tomm W. Christiansen)

- Unormalt lavt

Ifølge Eiendom Norges årsrapport for sjøhytter er Kragerø etterfulgt av Hvaler og Larvik hyttekommunen med flest omsetninger i fjor.

Eiendomsmegler og daglig leder Ronny Jørstad ved Aktiv Kragerø mener i likhet med Sædberg at den sene våren vil påvirke sesongstarten for årets salg av sjøhytter.

- Dette vil holde tilbudet tilbake, det er fortsatt bare 10 annonser under fritid Kragerø, det er unormalt lavt. Normalt har vi sett at antall hytter til salgs tar deg kraftig opp fra midten av mars. I år forventer vi at det store slippet av hytter kommer over påske, sier han.

Så langt har de valgt å legge ut tre hytter som ikke ble solgt i fjor ut på markedet, der to ble solgt etter 1-2 uker på markedet.

I snitt tok det 91 dager å selge en sjøhytte fra juni 2016 til juni 2017. Det er en nedgang på 14 dager fra året før. I fjor ble sjøhyttene omsatt for 0,2 prosent over prisantydning. Lindesnes, etterfulgt av Kragerø og Lyngdal var kommunene med flest aktive fritidsboligannonser.

- Hvordan ser lageret av hytter til salgs ut nå, er det mange overliggere igjen fra fjoråret?

- Ja, høstmarkedet var ikke så sprekt i fjor, det var en del hytter som ikke ble solgt. I år ser det bedre ut, vi har allerede solgt tre hytter og en fritidsleilighet, sier Jørstad.

Selv regner han med at det vil være flere enheter på årets marked, da tilbudet i fjor var «ganske beskjedent».

- Både vi og andre meglere har overliggere fra i fjor.

Flere interessenter

Sædberg forteller at de har blitt kontaktet av kjøpere som er interessert i å høre om hva som kommer ut for salg i år.

- Dog er disse selektive og bruker god tid på å finne den rette eiendommen, sier han og legger til:

- Fritidseiendom ved sjøen er jo et knapphetsgode – da det ikke bygges noe særlig nytt i strandsonen på grunn av strenge restriksjoner. Da blir også markedet mindre enn det er på fjellet hvor det bygges nye hyttefelt hvert år.

Også Jørstad forteller at de i Kragerø har flere interessenter som de jobber med å skaffe fritidsbolig til i alle prisklasser.

- Noen av disse har vi jobbet med i noen år, andre er nye i år. Mitt inntrykk er at det er mange nye som har kommet på kjøpersiden. I så fall blir det fart i årets marked. (Vilkår)

- Glem tresekundersregelen!
Køekspert Arvid Aakre forklarer hvordan vi kan unngå kø.
02:06
Publisert: