Seniorforsker Claudette Bethune mener det er sannsynlig at den angivelige kadmiumforgiftede norske oppdrettslaksen funnet i Russland kan ha sin opprinnelse i forurenset fiskefôr i Norge, skriver Dagbladet.

Russland gikk før jul til boikott av norsk oppdrettslaks på grunn av angivelig for høye forekomster av tungmetallet kadmium i fisken. Mattilsynet i Norge friskmeldte laksen like etter, men Bethune mener dette kan være gjort på sviktende grunnlag.

Spiste forurenset fôr
– Kadmiumforurensing i norsk fiskefôr var kjent av det norske Mattilsynet tidlig i vår, og fisken som spiste fôret kan gjerne være den som ble eksportert til Russland og som ble funnet å være forurenset, skriver Bethune i et notat til Fiskeridepartementet.

Direktør i NIFES, Øyvind Lie, sier at han ikke står inne for Bethunes uttalelser.

– Vedkommende jobber ikke med denne saken og har ikke total oversikt over alt som er gjort i den. Da blir det fort unøyaktigheter, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.