At det har smeltet mye innlandsis på Grønland i mange år har forskerne lenge vært enige om, men hvor mye som har smeltet har vært ukjent. Inntil nå.

Danske forskere har nemlig utført helt ekstraordinære beregninger som viser at det er forsvunnet 9.000 milliarder tonn innlandsis de siste 115 årene, skriver videnskap.dk.

Istapet tilsvarer en stigning i verdenshavenes nivå på 2,5 centimeter.

Ifølge videnskap.dk vil den nye oppdagelsen være en manglende og viktig brikke i modellene til FNs klimapanel. Studien er nettopp offentliggjort i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Nature.

- Vi kan se at den nåværende smeltingen av innlandsisen er mye voldsommere enn på noe tidspunkt de siste 115 år, sier en av forskerne bak studien, lektor Shfaqat Abbas Khan fra Institutt for Romforskning og Romteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), til videnskap.dk.

- Bemerkelsesverdig

De danske forskerne har funnet frem til størrelsen på istapet ved å studere hvor isen har vært på det høyeste, blant annet ved hjelp av mange gamle flyfoto og ved å studere avmerkninger i landskapet skapt av isbreer.

Den danske klimaforskeren Peter Langen ved Danmarks Meteorologiske Institutt har lest studien og mener den issmeltingen vi ser nå er bemerkelsesverdig.

Jason Box fra De Nasjonale Geologiske Undersøkelser For Danmark og Grønland (GEUS) mener vi først vil merke andre konsekvenser av issmeltingen enn stigende havnivåer.

- Vi har observert fallende temperaturer i den nordlige del av Atlanterhavet de siste årene samtidig med at kloden har vært rekordvarm.  Denne bemerkelsesverdige egenskapen har potensial til å skape sterkere stormer i Nord-Europa noe som vil bli merkbart før stigningen i vannstanden, sier Box til videnskap.dk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Norske forskere fronter Nature


Isbre på Grønland «krymper dramatisk»

NASA: Trolig uunngåelig at havet stiger 1 meter